Ann Kristin Kjensberg, Ida Merethe Dæhlen, Aud Ambjørg Yli Frøislie, Kristin Woxen, Mona Tøftum og Lioubov Routkovskaia er fagsykepleiere i Gran kommune. Nå gleder gjengen seg til nytt sykehjemsbygg.

Dagens sykehjem på Marka og Skjervum er gamle bygg hvor det ikke er tilrettelagt for framtidas måte å drive sykehjem på.

– På Skjervum har vi blant annet for trange dører til at vi kan bruke moderne utstyr, som heiser. I tillegg er utforminga av bygget med lange korridorer en utfordring i arbeidshverdagen, forklarer Woxen.

Behov for klimaanlegg

Mens de ansatte i dag må flytte oksygenkolber rundt til de forskjellige rommene, er mulighet for oksygenuttak på hvert rom noe fagsykepleierne savner. 

– Det må nevnes at vi i dag kun har ventilasjonsanlegg og ikke et klimaanlegg som kan kjøle lufta. Det er noe både pasienter og ansatte opplever som problematisk. I fjor sommer var det for varmt inne i byggene og vi måtte kjøpe masse vifter for å kjøle ned pasientene våre.

Enerom til alle

Noen av utfordringene de trekker fram på Marka, er blant annet at oppholdsrommet er lagt til inngangspartiet. Det er uheldig, mener fagsykepleierne. 

– Det blir mye uro med trafikk ut og inn for beboerne.

Andre behov er enerom til alle og større bad for at det skal bli lettere for de ansatte å hjelpe beboerne når de skal på toalettet.

Dørterskler og lister mener gjengen at ikke hører hjemme på et sykehjem.

Et bygg for mange behov

Det er mange ulike årsaker til at en person kommer på sykehjem.

– Du kan være dement, men likevel være i stand til og ha glede av at for eksempel pårørende tar deg med ut en tur. Det er viktig at uteområdet er tilrettelagt for at folk som sitter i rullestol kan ta seg fram.

– De som bruker sykehjemmet er både de som har langtidsplass, de som har korttidsplass og de som bruker dagsenteret, ved siden av ansatte, pårørende og frivillige. Et sykehjem er et bygg som skal dekke mange behov, slår Kjensberg fast.