Følgende råd og regler forsvinner fra 25. september:

Dette er råd og regler vi fortsetter med i en "normal hverdag med økt beredskap":

• Hold hendene rene, host i et papirlommetørkle eller i albuekroken.
  • Hold deg hjemme hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer eller feber.
  • Gå i isolasjon hvis du får påvist covid-19.
  • Får du symptomer på luftveisinfeksjon? Da bør du teste deg for koronavirus. Det gjelder også vaksinerte.
  • Er du uvaksinert og bor sammen med en smittet, eller er tilsvarende nær (som kjæreste eller bestevenn)? Da bør du teste deg og gå i karantene, uavhengig av om du har symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test.
  • Trafikklysmodellen i skoler og barnehager beholdes inntil videre, som et verktøy for å bruke ved behov - hvis situasjonen tilsier at det er nødvendig. Trafikklysmodellen viser med grønt, gult eller rødt nivå hvilke smitteverntiltak barnehager og skoler skal følge.

Nedjustert TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene)

Fra og med mandag 27. september innføres nedjustert TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene) i Norge. Det innebærer lettelser i reglene for karantene, testing og smittesporing.

Personer med påvist koronasmitte skal fortsatt isoleres.

Alle med symptomer på luftveisinfeksjon må fremdeles teste seg og holde seg hjemme til man får negativ test og føler seg frisk. Dette gjelder både uvaksinerte, ikke-fullvaksinerte og fullvaksinerte.

Regler for karantene og testing

• Er du fullvaksinert og har ikke symptomer på korona? Da må du ikke i karantene.
  • Er du ikke fullvaksinert og bor sammen med en person som er smittet med korona, eller er tilsvarende nære (som kjæreste eller bestevenn), må du i karantene.

Nærkontakter som ikke er fullvaksinert kan unngå karantene ved å følge et testregime. Testingen kan gjennomføres som daglig hurtigtest i sju dager, eller som PCR-test annenhver dag i sju dager. Dette kan du lese mer om i avsnittene under. Hvis dette gjelder deg, tar smittesporingsteamet i kommunen direkte kontakt med deg.

Bor du sammen med en som er smittet med korona, og kan ikke holde tilstrekkelig avstand? Da må du i vanlig karantene.

Selvtest med hurtigtest i sju dager

• Hvis du tester deg med hurtigtest hver dag i sju dager og får negativt svar, trenger du ikke å teste deg mer og kan leve som normalt.
  • Tester du positivt på en hurtigtest, må du ta en vanlig koronatest (PCR) på teststasjonen. Du bestiller selv time for test på kommunens nettsider.
    Du må være i isolasjon fram til du får svar på PCR-testen.

Du kan leve som normalt mens du venter på testsvar. Får du symptomer på korona må du isolere deg hjemme fram til du får negativt prøvesvar.

Ved smitte på en skole eller i en barnehage, deler vi ut hurtigtester til barna i den berørte klassen/avdelingen.

PCR-test (vanlig koronatest på teststasjonen) annenhver dag i sju dager

• Hvis du tar en PCR-test annenhver dag i sju dager og får negativt svar, trenger du ikke å teste deg mer og kan leve som normalt.
  • Hvis du er nærkontakt, men ikke bor sammen med den smittede (eller er tilsvarende nær), må du ikke i karantene.

Regler for isolasjon

Hvis du tester positivt for koronavirus skal du isolere deg i ti dager, eller lenger hvis du fremdeles har symptomer etter de ti dagene. Smittesporingsteamet i kommunen bestemmer hvor lenge du skal isoleres.

Hvem varsler nærkontaktene?

Er du smittet av korona har du, i større grad enn før, ansvaret for å varsle nærkontaktene dine og anbefale dem å ta en koronatest. Dette gjelder også fullvaksinerte nærkontakter.

Kommunen varsler nærkontaktene som må i smittekarantene, for eksempel de du bor med og de andre nærkontaktene du oppgir som er mest utsatt for smitte.