– Inntrykket vårt er at det er hyggelig her, det er fine bilder på veggene og farger. Kanskje er stuene hvor dere spiser for store slik at de eldre sliter med å få ro under måltidene? spurte kokk og gründer Charlotte Mohn Gaustad da hun besøkte Skjervum helse og omsorgssenter torsdag.

Gaustad var der sammen med flere representanter fra Matgledekorpset Innlandet. Dette er et tiltak som skal bidra til å bygge matnasjonen Norge og skape matglede for eldre. Til sammen skal 20 kommuner i Innlandet få besøk av korpset. 

Før besøket har ansatte ved Skjervum opplyst om hvilke utfordringer de opplever i forbindelse med måltidene. Én av utfordringene de har nevnt, er uro. 

Fem mennesker snakker sammen rundt et bord.

Koselige spisekroker

– Dere har mange pasienter med en form for demens. De kan trenge mer skjerming. Kanskje det går an å få på plass noen skillevegger med fine bilder på. Kanskje dette er noe det går an å få hjelp til å bygge lokalt, for eksempel av elever som studerer byggfag? foreslo Gaustad. 

De ansatte, frivillige, politikere og pårørende som deltok denne dagen hadde også mange tanker og ideer om hvordan måltidene kan bli hyggeligere for beboerne.

Å legge til rette for små og koselige spisekroker i stuene, bevissthet rundt plassering ved bordene, variasjon i pynt som duker, blomster og dekketøy, temakvelder, musikk, aktiviteter tilknyttet måltidene og unngå medisiner under måltidene. 

Noen trakk fram muligheten til å ha mer enn en middagsrett slik at de eldre i større grad kan være med å bestemme selv hva de har lyst til å spise.

 

Sykepleier og pårørende ved Skjervum helse- og omsorgssenter snakker sammen.
Sykepleier Kari-Mette Hoff og pårørende Ruth Steen delte tanker om matglede.

Hva koster matsvinnet?

Både matgledekorpset og de andre deltakerne denne dagen var opptatt av å redusere matsvinnet. Det ble derfor litt snakk om hvordan de ansatte kan bruke restene fra måltidene framfor å kaste de.

– Det er strenge regler for nedkjøling og oppbevaring av rester etter måltid på en institusjon. Vi har en sårbar gruppe mennesker her og skal derfor behandle rester nøye, forklarte Gaustad. 

Kokk ved Skjervum, Thomas Håvi Åmot, fortalte om hvordan restene håndteres i dag. Det er de ansatte i avdelingene som håndterer rester i dag, på et lite kjøkken som finnes i hver avdeling. På grunn av de strenge reglene knyttet til rester, kan ikke maten sendes tilbake til produksjonskjøkkenet.

– Et forslag kan være å ha oftere suppe til lunsj. Suppe er genialt når det gjelder å få brukt rester. Her går det for eksempel an å dele opp og steike restene av karbonadene fra gårdagens middag og toppe suppa med, foreslo Gaustad.

Gjestene i korpset kom med flere innspill for hvordan matsvinnet kan reduseres.

– Hva koster egentlig matsvinnet? Hvor mye mat kastes? Kanskje det faktisk lønner seg å ha en kokk på jobb i flere timer, en med fagkompetanse som lettere kan håndtere restene og vite hva en kan bruke de til? spurte Hang Hai.

Han poengterte at det er viktig og effektivt å bruke rett fagkompetanse på rett plass. Både kjøkkenkompetanse og helsekompetanse. Det var et poeng som de ansatte på Skjervum nikket enig til.

I dag er det tre ansatte på kjøkkenet hver dag mellom klokka 7.00 og 15.00. En fra kjøkkenet er med å serverer lunsj i avdelingene, mens resten av måltidene serveres av de ansatte i avdelingene, som sykepleiere og andre med helsefaglig kompetanse.

Charlotte Mohn Gaustad og Thomas Håvi Åmot har stilt seg opp for å bli tatt bilde av.

 

Kommer tilbake

Kokk Hang Hai og avdelingsleder Ylva Ôsterström i inngangspartiet på Skjervum helse- og omsorgssenter.Matgledekorpset var tydelige på at de ønsker å komme tilbake til Skjervum på besøk senere for å se hvordan arbeidet torsdag blir tatt tak i.

Avdelingsleder Ylva Österström var storfornøyd med besøket og fortalte at de ansatte har fått mange gode innspill som de skal jobbe med i tida framover. 

– Det er også veldig viktig at vi tar med oss det vi har jobbet med nå inn i arbeidet med nytt helse- og omsorgssenter som er planlagt på Sagatangen, sa hun før hun takket gjestene for besøket.