Hopp til hovedinnholdet på siden

Slik skal nytt helse- og omsorgssenter dekke tjenestens behov

Til sammen planlegger Gran kommune for 119 plasser i nytt helse- og omsorgssenter på Sagatangen, 65 sykehjemsplasser og 54 omsorgsboliger med heldøgns bemanning.

Mette Mosby og Gard Olsen på tomta for nytt helse- og omsorgssenter i Gran

Kommunalsjef for helse og omsorg, Mette Mosby, og enhetsleder for eiendom, Gard Olsen, besøker tomta på Sagatangen i Gran - hvor nytt helse- og omsorgssenter skal bygges.Kred.: © Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommune

Mette Mosby og Gard Olsen på tomta for nytt helse- og omsorgssenter i Gran

Det forventede behovet for plasser er bygget på Statistisk sentralbyrås tall om framskrevet befolkning i Gran kommune, og dekning for heldøgns omsorgsplasser i Norden.

Nytt helse- og omsorgssenter på Sagatangen vil, sammen med sykehjemsplasser på Markatun lll, omsorgsboliger i Markadompa med base for heldøgns bemanning og fortsatt kjøp av åtte sykehjemsplasser, dekke det framskrevne behovet opp mot 2024.

Omsorgsboligene i Markadompa  og noe kjøp fra private vil dekke behovet også mot 2030.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Mette Mosby ved tomta på Sagatangen

Sagatangen er tomta hvor Gran kommune skal bygge nytt helse- og omsorgssenter. Den ligger i sørenden av Jarenvatnet, i Gran.Kred.: © Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommune

Satser på forebygging

I Gran har vi en god stund satset på forebyggende tiltak, som legger til rette for hjemmetjenester.

– Denne satsingen har allerede bidratt til at færre søker om sykehjemsplass nå enn tidligere, forteller kommunalsjef for helse og omsorg, Mette Mosby.

Hun legger til at denne satsingen har stor betydning for kommunens framtidige behov for sykehjemsplasser. 

– Når vi planlegger for nytt helse- og omsorgssenter, er vi blitt anbefalt å legge oss på nivå for framtidig behov for Norden. Derfor har vi lagt oss på dette nivået. Framskrevet behov er ikke vitenskapelig, men det er den beste informasjonen vi har å forholde oss til.

I utgangspunktet er det vedtatt å bygge 118 plasser, men i de siste planene er det tegnet inn ett ekstra sykehjemsrom. Et smitterom med skjermede arealer som vil gi mulighet for å skjerme smittepasienter. 

– Det er pasienter vil sliter med å finne gode plasser til i dag, forklarer Mette.

Nytt bygg vil bety mye for tjenesten

Kommunalsjefen forteller videre at nytt helse- og omsorgssenter vil bety mye for tjenesten.

– Her vil vi få mer satsing på velferdsteknologi, som vi ikke har mulighet til i dag fordi byggene våre ikke er tilrettelagt for dette. Vi får et større fagmiljø, som trolig vil bety mye for framtidig rekruttering, og vi styrker legetjenesten.

Omsorgsboliger med heldøgns bemanning har vært et manglende trinn i omsorgstrappa i Gran kommune. Mette mener tilbudet vil bety mye for innbyggere som trenger dette. 

– I nytt helse- og omsorgssenter på Sagatangen vil beboerne få mer selvstendighet, kort avstand til dagtilbud, legesentertjenester og mulighet for sosial kontakt. Det tror vi vil forebygge isolasjon og ensomhet.

Forbereder for mer velferdsteknologi

I et nytt, moderne helse- og omsorgssenter vil forholdene ligge bedre til rette for å ta i bruk velferdsteknologi. Teknologi som vil kunne bidra til mer effektiv drift, at de ansatte får bruke faget sitt i større grad, mer selvstendighet og økt livskvalitet for beboerne. 

I Gran kommune er vi godt i gang med å forberede oss for mer velferdsteknologi. På Skjervum helse- og omsorgssenter har vi blant annet gjennomført undersøkelser og kartlegging for å få et bedre bilde av hvilke verktøy vi vil ha best nytte av og for å bygge opp en digital modenhet hos både ansatte og beboere.