Oppfordrer alle til å se bronsebukkene

Gjennom en låneavtale med Kulturhistorisk museum vil bronsealderfunnet fra Grindvoll bli utstilt på Hadeland folkemuseum fra 6. juli til 30. august. 

Vestbyfunnet med bronsebukkene er et av Norges mest unike funn.  Det er fantastisk at Randsfjordmuseet har sørget for at bukkene og smykkene kommer på utlån til Hadeland folkemuseum i sommer. Vi som bor i på Hadeland er selvsagt ekstra stolte av bronsebukkene og Vestbyfunnet i sin helhet. Vi håper mange tar turen til museet i sommer for å se både bronsefigurene og frilluftsteateret Bronsebukkene.

Et unikt funn

Vestbyfunnet er en helt unik samling av gjenstander fra bronsealderen som ble funnet på en åker til gården Vestby på Grindvoll i Lunner for om lag hundre år siden. Det består av tre halsringer, en draktnål, 353 perler og ikke minst to bukker i bronse. Funnet er datert til 500-tallet før Kristus, og regnes som et av Norges største og merkeligste bronsefunn.

De to dyrefigurene - bronsebukkene - er Vestbyfunnets mest spesielle gjenstander.

Bronsebukkene er blitt et viktig symbol for hadelendinger. I sommer vil Vestbyfunnet stilles ut som en del av museets utstilling "Jakten på Hadeland" som tar for seg hvordan nettopp stedsidentitet, i denne sammenheng hadelandsidentiteten, har utviklet seg.

Bronsebukkene i teaterformat

Inspirert av Vestbyfunnet har lokale ildsjeler laget en helt unikt spel fra bronsealderen. Det er nå 23 år siden musikkteateret Bronsebukkene ble satt opp for første gang, og tredje gang det settes opp på Hadeland folkemuseum.

Bronsebukkene spilles i perioden 9. august til og med 13. august. 

I tillegg arrangeres det årlig et vandreteater på funnstedet på Grindvoll. Datoene for årets vandreteater er 24. og 25. mai.