Grynsodd, eplekake, tyttebærkrem (trollkrem), plommesyltetøy, salater, stekte poteter, hamburgere, smuldrepai og lefser. 

Ungdommene i niende trinn på Gran ungdomsskole fikk hjelp til å stelle i stand et riktig festmåltid da de hadde besøk av Østre Gran bygdekvinnelag og lokale bønder siste fredag før høstferien.

Matlagingen - og det påfølgende festmåltidet i gymsalen - var en del av prosjektet «Fra jord til bord» som elevene har arbeidet med over to fagdager denne høsten.

Ungdommer og bygdekvinner viser fram fat med hjemmelagde lefser.

Besøkte lokale bønder

17. september var første fagdag i prosjektet. Da fikk elevene reise på besøk til lokale bønder for å lære mer om gårdsdrift, korn-, dyre- og grovfôrproduksjon, teknikk og sanking.

Etter gårdsbesøkene, holdt Ragnar Knarud foredrag for elevene om «Hvordan og hvorfor landbruk på Hadeland».

Tre gutter i niende trinn griller hamburgere.

 

– Midt i blinken for det vi skal stå for

Fredag 27. september ble elevene delt inn i ulike grupper:

  • Lære om slakt og jakt, grille hamburgere.
  • Lære om kortreise grønnsaker og lage ulike salater.
  • Lære om ulike bærslag og koking av saft.
  • Bakst av flatbrød, og lære om potet og korn som ressurs.
  • Bakst av lefse, lære om potet og korn som ressurs.
  • Lære om eple og fruktproduksjon på Hadeland, og lage epledesserter.
  • Lære om hvordan bruke bygg-korn i matlaging, lage grynsodd. (Her finner du oppskrift.)
  • Workshop og foredrag om landbruket på Hadeland, med landbrukskontoret.
  • Ordne i gymsalen til felles måltid, dekke bord.

Tre damer fra bygdekvinnelaget holder opp en bolle med trollkrem og en bolle med brokkolisalat.

De lokale bøndene elevene besøkte tidligere i september, ble invitert til denne dagen. Representanter fra Østre Gran bygdekvinnelag bidro med både kunnskap og lokale råvarer denne dagen.

– Elevene har vært så ivrige og flinke, så dette er utrolig moro. Dette er jo midt i blinken for det vi skal stå for, nemlig å lære bort lokale mattradisjoner, fortalte Anne Marie Hvattum etter matlagingen.

Niendeklassingene lagde blant annet grynsodd, som ble delt ut i lunsjen til alle på skolen som ville smake. Hvattum var strålende fornøyd med responsen.

– Undommene har gitt uttrykk for at de synes dette var godt. En gutt sa at «dette skulle han få mor til å lage».

Avsluttet med felles måltid i gymsalen

Etter noen timer med matlaging, læring og pynting samlet alle niendeklassingene og hjelperne seg til felles festmåltid i gymsalen.

Elevene Ellen Stigen Gisleberg, Kasper Watz-Stubberud, Vilde Bulling og Stine-Lise Stubberud var godt fornøyd med dagen.

– Dette har vært en morsom og annerledes dag. Vi har lært mye. Noe av det vi lagde var litt vanskelig, men vi fikk det til likevel – og det smakte veldig godt. Det var mye bedre enn det vi får fra butikken, sa de fire elevene. 

Ungdommer i niende klasse ved Gran ungdomsskole lærer å lage mat av damer fra Østre Gran bygdekvinnelag.

Slik lager du tyttebærkrem

Ingredienser:

3 dl kremfløte
2 dl seterrømme
2 ss farin
cirka 5 dl rørte tyttebær

Slik gjør du det:
Stivpisk fløte, rømme og sukker. Bland forsiktig i de rørte tyttebærene. Server kremen godt avkjølt, gjerne med strull attåt.

Oppskriften er hentet fra boka «Mat fra Hadeland».