Hopp til hovedinnholdet på siden
Sist oppdatert 14. mai 2021 kl. 11:12

Informasjon om koronavirus

Les mer

Den ansatte ved Solgløtt likevel ikke smittet med Covid-19

Skjervum helse- og omsorgssenter

sommer 2019Kred.: Kine Vik-Erstad/Gran kommune© Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommune

I går meldte vi at en ansatt ved Solgløtt hadde testet positivt for covid-19 26. april. Dette førte til at et stort antall nærkontakter ble satt i karantene. Den ansatte var vaksinert med første dose, og det var derfor en mistanke om at det kunne være en falsk positiv test.

Det er derfor etter avtale med vårt laboratorium i Oslo tatt to kontrollprøver av den ansatte, og begge er negative. Den ansatte er altså ikke smittet, og er nå ute av isolasjon. Alle nærkontaktene er varslet, og er ut av karantene.

Falsk positive prøver er sjelden

Kommuneoverlege Are Løken sier at falske positive tester er ekstremt sjelden.

– PCR testen for SARS-CoV2 har særdeles høy spesifisitet, 99,999% dvs. at 1 av 100.000 prøver er falsk positive, sier Løken.

– Sannsynligheten for falsk positive prøver er naturligvis størst ved høye prøvevolum i en befolkning med lite smitte. Under et utbrudd skulle man tro det var nær umulig, men dette utbruddet var etter siste positive test 19.04 egentlig over, fortsetter han.

Vi beklager ulempene det falske svaret førte til

Vi beklager ulempene den falske positive prøven førte til, først og fremst for den ansatte, men også for alle som måtte være i smittekarantene to dager unødvendig.

Kommuneoverlegen sier at med et så alvorlig smitteutbrudd som vi har hatt på Solgløtt kunne vi ikke håndtert dette annerledes.

– Å vente med isolasjon av antatt smittet ansatt og bred karantenesetting ville kunne gitt et alvorlig utfall som vi ikke kunne risikere, avslutter kommuneoverlegen.

To nye smittede onsdag og torsdag

Onsdag 28.4 fikk vi overført en nærkontakt til smittet fra en annen kommune. Kvinnen hjemmehørende i Gran er i tyveårene, hun er smittet på arbeidsplassen. Hun testet positivt i går allerede. Hun har ingen nærkontakter.

I dag 29.4 fikk vi melding om at en yngre mann, husstandsmedlem til den smittede ansatte ved Solgløtt som vi meldte om 19.04, har utviklet Covid-19 symptomer og har testet positivt. Han har vært i karantene siden vår ansatte ble meldt smittet, og det er derfor ingen nye nærkontakter.