To ganger i året inviterer Diabetesforbundet Hadeland og Gran kommune til diabetes 2-kurs. Tilbudet er helt gratis, takket være støtte fra Diabetesforbundet, og er blitt arrangert to ganger i året de siste ti årene. 

Kurset går over tre kvelder, og hver kurskveld varer i om lag to–tre timer. 

– Kurset er et lavterskeltilbud hvor deltakerne får god informasjon om å leve med diabetes 2, og forebygging. Vi ønsker å motivere deltakerne til å gjøre livstilsendringer for å bedre egen helse, forteller frisklivsveileder i Gran kommune, Marianne Heggen.

Fikk god hjelp etter kurset

Ingrid Woldengen fra Jaren var en av 22 deltakere i kurset som ble holdt høsten 2019. 

Hun forteller at hun har hatt diabetes 2 i mange år. I starten regulerte hun sykdommen med kosthold, men de siste ti årene har hun fått hjelp av medisiner.

– Det er viktig å ta vare på kroppen sin sjøl. Selv har jeg fått god hjelp etter kurset av å delta i treningsgruppe via hverdagsrehabiliteringsteamet her i kommunen. Der har jeg fått hjelp til å sette opp et treningsprogram som jeg får til å bruke. Mer aktivitet og et sunnere kosthold har gitt resultater for helsa mi, forklarer Ingrid videre.

Innholdet i kurset

Ingrid roser opplegget i kurset, og synes det er viktige temaer som tas opp. Her kan du finner mer informasjon om høstens kurs:

På grunn av covid-19-pandemien, og for å ivareta smittevern, foregår høstens kurs på nett som et webinar. En fysioterapeut i kommunen vil ta kontakt med påmeldte i forkant, for å hjelpe alle i gang med kurset. Kurset er gratis.

  • Onsdag 7. oktober, klokka 17.30
  • Onsdag 14. oktober, klokka 17.30
  • Onsdag 21. oktober, klokka 17.30

I løpet av kveldene vil du som deltar blant annet få høre fra både diabetessykepleier og ernæringsfysiolog. Det blir muligheter for å stille spørsmål og dele erfaringer i løpet av kurset.

 

Slik melder du deg på

Du melder deg på kurset ved å ta kontakt med Marianne Heggen på sms til 92 40 00 91, eller e-post.

Har du diabetes 2 eller er i risikosonen for å få sykdommen?

– Det er mulig å forebygge dersom du er i risikosonen for å få sykdommen. Det er ikke sikkert det er store livsstilsendringene som må til, opplyser Marianne Heggen.

Hun legger til at det nesten alltid er et arvelig komponent hos dem som utvikler diabetes 2. 

– Ved siden av arvelighet, er det ulike faktorer som kan spille inn når mennesker får diabetes 2. Det kan handle om stress og mangel på søvn, overvekt, kosthold eller mangel på fysisk aktivitet. I kurset får deltakerne informasjon som kan hjelpe til med å forebygge for de som er i riskosonen. De som har sykdommen vil få informasjon som kan hjelpe dem med egenbehandling, og som kan bidra motiverende for livstilsendringer, avslutter Marianne.