Lunner - Gran brann og redning har to viktige budskap til oss innbyggere i førjulstida:

– Vi må huske å sjekke brannsikkerheten i boligene våre og bry oss om hverandre, sier Bjørg Lomsdalen Næss, prosjektleder for «Trygt hjem for alle» i Lunner og Gran kommuner.

Husk Røykvarslerdagen 1. desember

Røykvarsler.jpgAlle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.  

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletida, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, oppfordrer Næss. 

 

Koble røykvarslerne sammen

– Du bør ha seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier branninspektør Harald Unnli Mathisen.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid. De fleste røykvarslere skal byttes når de blir over ti år gamle.

Du kan få gratis sjekk av brannsikkerheten hjemme hos deg

Cirka 40.000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

– Dette er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og Lunner - Gran brann og redning har på forhånd avtalt besøkene, forteller  Mathisen.

Lunner - Gran brann og redning kommer til å dele ut informasjon om brannsikkerhet på Smietorget torsdag 6.desember fra klokka 12.00 til 14.00.  

– Kom gjerne å slå av en prat med oss, inviterer Mathisen.

Vil du vite mer?

Her finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Følg gjerne Lunner - Gran brann og redning på Facebook.