- Jeg skulle bare varme litt mat på komfyren og tenkte at det kunne stå en liten stund. Jeg skrudde først plata opp, så trodde jeg at jeg hadde skrudd den ned. Det hadde jeg ikke gjort, forteller 94-åringen.

Rachel gikk seg en tur på en halvtimes tid. Da hun kom tilbake så hun brannbilen utenfor boligen sin.

Fullt av røyk

Henning Borgli og Lars Lien i Lunner-Gran brann og redning tok seg inn i boligen og så raskt at den var fylt av røyk.

Henning løp rett inn på kjøkkenet og så at det brant på komfyren. Han slukket raskt brannen, mens Lars sjekket om det var noen i boligen.

Heldigvis var ikke brannen stor og ingen var hjemme. 

To ansatte i brannvesenet foran en brannbil. De viser fram en kjele som ble glemt på komfyren.

Har fått komfyrvakt

- Jeg fikk helt sjokk, for jeg hadde ikke trodd at dette kunne hende meg. Jeg pleier alltid å huske på å slå av plata, forteller Rachel.

I etterkant av brannen har kommunen Rachel bor i fått på plass komfyrvakt i boligen hennes. Det synes hun er en stor trygghet.

- Den er gull verdt, sier Rachel.

Komfyrvakt og trygghetsalarm kan redde liv

På grunn av at røykvarslerne hos Rachel er koblet til trygghetsalarmen ble brannvesenet varslet tidlig. Brannvesenet fikk raskt tømt huset for røyk og det ble heldigvis ingen store skader på boligen.

Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem. Tørrkoking rammer alle aldersgrupper, fra unge som lager nattmat, til småbarnsfamilier med mange forstyrrelser rundt matlagingen, og eldre som kan glemmer eller sovne fra komfyren.

Siden 2010 har det vært krav om komfyrvakt i nye boliger. Lunner-Gran brann og redning oppfordrer alle til å installere komfyrvakt i boligen sin. En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av komfyrplaten. 

 

To fra brannvesenet hos Rachel (94), som opplevde tørrkok i oktober.

Slik får du tak i komfyrvakt

Komfyrvakt kan du få kjøpt hos elektronikk-forretninger og elektrikere. 

Eldre innbyggere kan søke om gratis utlån av komfyrbakt fra oss i kommunen. Her kan ergoterapeuter og hjemmetjenesten hjelpe deg med å søke.
Har du flere spørsmål, ta kontakt med Lunner-Gran brann og redning.