I høst har ergo- og fysioterapitjenesten i Gran kommune invitert seniorer til et ti ukers-kurs med styrke- og balansetrening to ganger i uka. Tilbudet er for hjemmeboende seniorer i Gran kommune, som opplever ustøhet og nedsatt balanse.

Til sammen har elleve seniorer deltatt. Kari Reistad fra Gran er ei av dem som har vært med.

– Dette er et kjempefint tilbud, det har virkelig vært et lys i løpet av uka, forteller hun. Selv opplever hun positiv forandring i kroppen etter de ti ukene.

– Jeg har manglet styrke og balanse helt siden ulykken for elleve år siden, og det skulle ikke mye til før jeg kjente belastning i kne og skuldre. I løpet av årene har jeg gått mye til fysioterapi, men det har vært bra for meg med denne treningsgruppa i tillegg de siste ukene. Allerede etter ti uker merker jeg forskjell i styrke og balanse. Jeg har fått bedre bevegelighet i kneet, går lettere i trappa og føler meg tryggere, forklarer Kari.

Oppfordrer folk til å melde seg på

Kari mener alle som begynner å «komme litt opp i åra» vil ha godt av tilbudet om treningsgruppe.

– Selv om en er aktiv selv, er det godt å få litt ekstra hjelp. Marit og Katrine er kjempeflinke trenere, roser hun.

Kari har deltatt sammen med ektemannen. De to fikk først høre om tilbudet da de besøkte ergo- og fysioterapitjenestens pop up-leilighet som åpnet på Granstunet kjøpesenter i september. Leiligheten har hatt som formål å gi seniorer tips om hvordan de kan få et godt seniorliv, og hvordan de kan tilrettelegge egen bolig for alderdommen.

– Enklere å kle på seg

Flere av deltakerne i treningsgruppa forteller gjerne om egen utvikling gjennom ukene.

– Jeg har vært plaget med dårlig balanse og mye kramper i beina. Dette er blitt bedre, og det er veldig motiverende å merke forskjell så raskt. For eksempel synes jeg det er lettere å kle på meg om morran, uten å måtte støtte meg til noe, forteller Svein Kristiansen fra Brandbu. 

– Ved siden av den fysiske forbedringen, har det vært koselig å være med i gruppa. Det sosiale er også viktig, mener Gerhard Ulverud fra Tingelstad, noe de andre deltakerne nikker bekreftende til.

Treningsgruppe1-Svein KristiansenWEB.jpg

Ny treningsgruppe starter i uke fire - meld deg på nå!

Ergoterapeut Katrine Klevengen Bergsli og fysioterapeut Marit Lindland Ree leder treningsgruppa. De to opplyser at de starter opp igjen med ny treningsgruppe i uke fire.

Tilbudet er for hjemmeboende i Gran kommune, som opplever ustøhet og nedsatt balanse. Deltakerne må kunne gå alene eller med støtte. 

For å melde deg på kan du ta kontakt med Katrine på telefon 41 50 37 63, eller Marit på telefon 45 23 08 60.

Treningen foregår i gruppetreningssalen hos Hadeland idrettsfysioterapi og treningssenter (HIFT) i Brandbu. Hele kurset koster 500 kroner, og betales i sin helhet til HIFT på første trening.

– Vi er heldige som får låne rimelige lokaler hos HIFT, det setter vi stor pris på, forteller Marit og Katrine.

I høst ble det holdt én treningsgruppe, med to treninger i uka. I vinter utvides tilbudet til to grupper, med to treninger i uka.

Gruppe en vil trene mandag og torsdag klokka 12.15–13.00.
Gruppe to vil trene mandag og torsdag klokka 13.15–14.00.
Oppstart i uke fire, 20. januar.

Treningsgruppe5-KariReistadWEB.jpg

Viktig med forebyggende arbeid

– Det er viktig å forebygge fallskader. Faktisk skyldes om lag 80 prosent av alle skader og ulykker blant eldre, fall. Forebygging er positivt både for den enkelte person, og for samfunnet, forteller Marit.

Hvert år behandles i overkant av 9000 personer over 50 år for hoftebrudd i Norge. Høyrisikogruppen er folk som er 70 år og eldre. Mange får et varig redusert funksjonsnivå etter et slikt brudd, noe som betyr økt behov for helsetjenester. 

Et hoftebrudd koster stat og kommune om lag 340 000 kroner i behandling og rehabilitering det første året.

Statistikken er hentet fra kurset «Balansetrening og fallforebygging», med Oslo Universitetssykehus, Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, og professor Astrid Bergland fra institutt for fysioterapi ved OsloMet.