Slik lyder oppfordringen fra kommunelegene i Lunner, Jevnaker og Gran: Bjarne Oure, Marthe Bergli og Are Løken. De tre forteller videre at appen blir mer effektiv jo flere som bruker den.

– I den situasjonen vi er nå, med spredning av mutert koronavirus i flere kommuner, er det viktig at vi tar i bruk alle virkemidler vi har, legger kommunelegene til.

Over en halv million nedlastinger

Rett før nyttår ble den nye Smittestopp-appen tilgjengelig for bruk. Allerede etter ett døgn hadde over 100.000 nordmenn lastet ned appen. 26. januar har, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), over en halv million personer lastet ned Smittestopp.

Tall fra FHI viser at totalt 655 smittetilfeller er meldt i appen i perioden 21. desember 2020–26. januar 2021.

– Hvis du har testet deg og det viser seg at du er smittet med koronavirus, kan du gi beskjed til andre via appen. Slik kan andre som bruker appen raskt få vite om de har vært utsatt for smitte og samtidig får de råd om hva de bør gjøre, forteller kommunelegene.

Kommunelege Are Løken viser fram appen Smittestopp.

Kommunelege Are Løken oppfordrer folk til å laste ned og bruke appen Smittestopp.Kred.: Kine Vik-Erstad/Gran kommune© Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommune

Nye Smittestopp ivaretar personvernet

Appen fungerer slik at når du er i nærheten av en person som også har appen på telefonen, sender telefonene signaler til hverandre. Hvis du får varsel fra Smittestopp, får du kun vite at du har vært utsatt for smitte. Du får ikke vite hvem som er smittet, eller hvor. Verken myndigheter eller privatpersoner får vite hvem dere er eller hvor dere har vært.

– Smittestopp er spesielt nyttig i situasjoner hvor du har vært i nærheten av folk du ikke kjenner, eller folk du ikke husker at du har vært i nærheten av, forklarer Oure, Bergli og Løken.

Smittestopp er frivillig å bruke. Du må være 16 år for å bruke appen. Mer informasjon finnes på Helsenorges nettsider.