Hopp til hovedinnholdet på siden

Kommunevåpenet

Gran kommunes våpen gjenspeiler søsterkirkene på Granavollen og ble godkjent av Kongen i statsråd 11.desember 1987.

Gran kommunes våpen består av to gule spisser som ender i kløverbladkors på rød bakgrunn. Våpenet er tegnet av Kari Ruud Flem, Jevnaker.

Bakgrunn for motivet

Våpenet viser til de to kirkene på Granavollen som går under navnet "Søsterkirkene". Kirkene ble bygget på 1100-tallet og er omtalt i regnskap fra 1152 i Vatikanet i Roma. Inntil en storbrann på 1700-tallet hadde begge kirkene høye slanke spir.

Den største av kirkene, Nikolaikirken, er oppkalt etter helgenbiskopen Nikolaus av Bari, de reisendes og barnas beskytter. Den minste, Mariakirken, er oppkalt etter Maria, Jesu Mor, "den velsignede blant kvinner". Første tegning av søsterkirkene som vi kjenner er på et sølvkrus fra 1700-tallet. På dette sølvkruset er det et familievåpen og i våpenets venstre halvdel er kirkene med høye spir risset inn.

Over prekestolen i Nikolaikirken er en kongekrone i "gull" med kløverkors. Disse ses mot en bakgrunn som forestiller "rød fløyel/silke" inne i krona.

Bruk av kommunevåpenet

All bruk av kommunevåpenet skal være klarert kommunen på forhånd, jf. reglement for bruk av kommunevåpenet: 

"Kommunevåpenet tilhører Gran kommune som organisasjon, ikke som lokalsamfunn. Brukes normalt bare av ordføreren, administrasjonen og kommunens institusjoner ved utøvelse av kommunal myndighet og til dekorasjon. Det er ikke tillatt for privatpersoner eller bedrifter å benytte kommunevåpenet i noen form uten særskilt tillatelse fra kommunen."