Regjeringen gjør endringer i strategien om testing, isolering, sporing og karantene (TISK). Smittekarantene endres til mer bruk av selvtesting, og den enkelte sørger for å varsle sine nærkontakter ved positiv test. Hvis flere nå begynner å ta i bruk Smittestopp, vil det lette arbeidet med smittesporing og kan bidra til å bryte smittekjeder. 

– Hvis man ikke har lastet ned appen allerede: Nå er tiden for å gjøre det, oppfordrer Bjarne Oure, Marthe Bergli og Are Løken, kommuneoverlegene i henholdsvis Lunner, Jevnaker og Gran kommuner. 

De tre mener appen kan bli et viktig hjelpemiddel i tiden framover.

– Spredningen av omikron-varianten har allerede gitt oss rekordhøye smittetall i Norge. Samtidig sier nasjonale helsemyndigheter at den store smittebølgen fortsatt ligger foran oss. Da kan Smittestopp være et nyttig bidrag i smittesporingsarbeidet, sier kommuneoverlegene.

Hva er Smittestopp?

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke. Appen har 16-års aldersgrense.

Appen kan lastet ned både til iPhone via App Store og til Android-telefoner via Google Play.

Over en million nedlastinger

Per 11. januar 2022 har totalt 1 122 200 personer lastet ned Smittestopp-appen. Så langt har om lag 14 000 personer meldt fra om smitte via appen.

Det er anonymt å melde fra. De du har vært i nærheten av får raskt varsel om at de har vært i nærheten av en person som er smittet. De vet ikke hvem som er smittet, men får melding om å være obs på symptomer og teste seg.

Smittestopp kan også brukes på reise i EU- og EØS-land. Den finnes på mange språk, blant andre arabisk, tyrkisk og urdu.

Du kan lese mer om appen på FHIs nettsider.