Hopp til hovedinnholdet på siden
Sist oppdatert 1. mars 2021 kl. 08:49

Informasjon om koronavirus

Les mer

Nye smittetilfeller og ny vurdering av lokal forskrift

Pressemelding 31. januar 2021 om smittetilfeller siste uke, noen gode råd for personer som er i smittekarantene og informasjon om ny vurdering av Gran kommunes lokale forskrift som varer til 31. januar.

Testing av covid-19

Testing av covid-19 skjer hos legevakten for Lunner og Gran.Kred.: Kine Vik-Erstad/Gran kommune© Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommune

I uken som har gått har det vært tre smittetilfeller i Gran

Tirsdag 26. januar fikk vi melding om at en mann i 50-årene var smittet av covid-19. Han var allerede i smittekarantene fordi han var i samme husstand som en av de smittede fra utbruddet på Røysumstunet, og hadde ingen nærkontakter.

Torsdag 28.januar testet en tenåring positivt. Vedkommende var allerede i karantene, og smitten kommer fra en skole i annen kommune. Tenåringens nærkontakter er satt i karantene.

Lørdag 30.januar kom meldingen om at en mann i 50-årene hjemmehørende i Gran er smittet. Vedkommende ble syk mens han satt i smittekarantene. Smitten stammer fra en arbeidsplass i annen kommune.

Gode forholdsregler for personer som er i smittekarantene

Kommuneoverlege Are Løken sier at vi flere ganger de siste ukene har sett at personer som er i smittekarantene får symptomer og så tester positivt. Andre i samme husstand blir da nærkontakter og risikerer å bli smittet.  - Derfor oppfordrer vi andre husstandsmedlemmer til å minst mulig kontakt med den som er i smittekarantene, selv om vedkommende er symptomfri og frisk i utgangspunktet, sier kommuneoverlegen. - Dersom boligen er slik at en person i isolering ikke kan ha eget bad og kjøkken, kan isolering på annet egnet oppholdssted være aktuelt, avslutter han.

Hold antallet nærkontakter nede

I en smittesituasjon vil sosial omgang med slekt og familie kunne føre til mange nærkontakter om noen viser seg å være smittet uten å vite det.

Blant de mange som da blir satt i karantene som nærkontakter, dukker det etter noen dager opp nye smittede. Lange og langvarige smittekjeder springer ofte ut fra personer med et «rikt sosialt liv».

Selv om det er tungt og vanskelig er det klokt å avstå fra å ha kontakt med flere enn det som er anbefalt. Alle bør begrense sosial kontakt. Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til dem som allerede bor sammen.

Den lokale forskriften blir vurdert på nytt mandag 1. februar

Den gjeldene lokale forskriften for Gran kommune varer til 31. januar. I morgen vil forskriften bli tatt opp til ny vurdering. Dersom det foreslås å videreføre hele eller deler av forskriften, vil formannskapet møtes for behandling av saken.