Etter dødsfallet er kvinnen bekreftet smittet med covid-19 med hurtigtest, og sykehistorien er forenlig med covid-19. Det er derfor grunn til å tro at viruset er en direkte eller sterkt medvirkende årsak.

– Vi har fått bekreftet fra kvinnens pårørende at hun har vært syk med luftveissymptomer. Hun har ikke tatt koronatest før hun døde, opplyser kommuneoverlege Are Løken.

Han forteller videre at det tas rutinemessig koronatest ved uventede dødsfall. Vi venter nå svar på vanlig PCR-test av den avdøde.

– Dette er det fjerde covid-dødsfallet i Gran kommune. Det er leit at enda en person er død som følge av viruset og vi tenker nå spesielt på de pårørende som har mistet en av sine kjære, sier Løken.

Familien bekrefter deltakelse i arrangement 26. mars

Familien til den avdøde har sendt ut en pressemelding søndag kveld. I denne opplyser de at kvinnen var syk ei ukes tid, med luftveissymptomer, før hun døde.

– Til tross for oppfordringer fra familien ønsket hun ikke å bli testet for covid-19, og ønsket heller ikke helsehjelp da hun ble stadig sykere. Siste kontakt med henne var via telefon lørdag. Da vi ikke fikk kontakt søndag, ble vi bekymret og tok oss inn i boligen sammen med helsefaglig personell, skriver familien i meldingen.

De skriver videre at de er kjent med at den avdøde kvinnen deltok i et ulovlig arrangement i påsken, det samme arrangementet som er omtalt i ulike medier og her på kommunens nettside tidligere denne uka.

– Fra før av var vi klar over at hun var skeptisk til både vaksiner og til den offentlige informasjon om covid-19. Det var likevel nytt for oss at hun var involvert i dette miljøet. Vi som er pårørende deler ikke de samme oppfatningene om pandemien og synes det er svært trist at hun nå er død og ikke ønsket å ta imot helsehjelp, skriver familien i pressemeldingen.

De skriver videre at de håper å unngå spekulasjoner rundt dødsfallet og skape ro rundt situasjonen for dem som pårørende.

Videre smitte etter ulovlig arrangement i påsken

Det ble avholdt ett eller flere ulovlige arrangementer i Gran i løpet av palmehelga. Dette skjedde på eiendommen til den koronasmittede mannen i 60-åra som ble funnet død tirsdag 6. april. Vi har nå fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede under arrangementet 26. mars, er smittet med covid-19. Dette er noe vi har fått bekreftet fra flere andre kommuner på Østlandet.