Skolerådgiver Guro Westhagen Sandmo er administrativt ansvarlig for sommerskolen. Hun forteller at det er omtrent like mange jenter og gutter med, og det er en overvekt av 8.klassinger - altså de som skal begynne på ungdomsskolen om en drøy uke.

Mandag var det bli-kjent dag med ulike aktiviteter, mens tirsdag, onsdag og torsdag er viet VR og koding. Et spennende , og for mange av oss ukjent tema. Med VR briller får elevene tre inn i en virtuell verden som til tider kan føles ganske ekte. Og gjennom undervisningen i koding lærer de å forstå språk som brukes i programmering av spill og dataprogrammer. Det er firmaet Making View fra Hamar som står for undervisningen sammen med 2 studenter og Karen Marie Wøien som er lærer på Gran ungdomsskole. Fredag skal hele gruppen på besøk på Vitensenteret på Gjøvik.

Guro forteller at tilbudet om sommerskole er et politisk initiativ, og at hovedfokus for uka er å skape nysgjerrighet og undring rundt realfag, et fagområde det satses på nasjonalt. I nye læreplaner som som trer i kraft fra høsten 2020 er koding en del av matematikkfaget. Og allerede i dag er programmering valgfag i en del ungdomsskoler.

Making View har samarbeidet med flere skoler i Hedmark, og det er spennende å nyte godt av deres unike kompetanse på området VR og koding. Å fortsette et samarbeid med Making View er et pengespørsmål, men Guro forteller at de er i dialog med dem.

Inne i et klasserom er elevene i full gang med å spille med VR briller. Jade Linnea Sagen (på bildet) spiller Beat Saber, et rytmespill hvor du slår og bekjemper hindringer i takt med musikken. De andre elevene kan følge spillet på en skjerm. Når hun tar av brillene har hun bare en kommentar: - Kjempegøy!

Hebe Dagestad Strande skal begynne på Gran ungdomsskole i høst, og Mads Hammerstad skal begynne i 10. klasse på Brandbu ungdomsskole. Hebe meldte seg på fordi det hørtes gøy ut, mens Mads har VR sjøl og så en mulighet til å lære mer. Begge to er godt fornøyd. Spennende tema, gode lærere og en fin gjeng. Begge håper tilbudet fortsetter og at enda flere benytter sjansen neste år.