Hopp til hovedinnholdet på siden

Skogfond og tilskudd i skogbruket

Skogfondet er midler som skogeier plikter å sette av ved alt salg av tømmer og biobrensel. 

Skal du gjøre investeringer i skogen, kan de dekkes av skogfondet. Du kan også søke om tilskudd til ulike tiltak.

Om skogfond

Skogfondet gir skogeier et grunnlag for langsiktige investeringer. Det kan avsettes mellom 4 og 40 prosent av bruttoverdien av tømmeret ved salg.

Hver skogeiendom har egen fondskonto, og skogfondsmidlene følger skogeiendommen ved eiendomsoverdragelse.

Inn- og utbetaling fra skogfond

Innbetaling til skogfond skjer vanligvis ved at tømmerkjøperen trekker skogfondsavsetningen fra oppgjøret med skogeier og betaler dette inn på skogfondskontoen. 

Slik foregår utbetaling av skogfondsmidler:

  • Du kan registrere kravet elektronisk. Bruksanvisning for dette finner du lenger ned på siden, i boksen "Skogfondkonto på nett".
  • Sender du kravet på papir, må du bruke skjema LDIR 909.  Du kan få dette skjemaet hos Landbrukskontoret eller hos innbyggersørvis i kommunen. Du finner elektronisk skjema på Landbruksdirektoratets nettside for skogbruk. Utfylt skjema vil da fungere som tilskuddssøknad. Husk underskrift og avkryssing på side to i skjemaet.
  • Du må legge ved kopi av utgiftsbilag med søknaden din, hvis andre har utført arbeidet.
  • Kart eller nøyaktig beskrivelse med koordinater av hvor tiltaket er utført, skal alltid legges ved søknaden.
  • Eventuelle tilskuddsbeløp blir utbetalt til skogeier via skogeiers skogfondkonto.

For å kunne beregne den økonomiske virkningen av en investering som finansieres med skogfond, har Skogkurs laget en egen skogfondskalkulator som finnes på deres nettsider (skogfond.skogkurs.no).

Skogfondkonto på nett

Skogfond på nett gir deg tilgang til å se din egen skogfondskonto. I tillegg til å følge med på innestående skogfondsmidler, historikk og bevegelser, kan du sende refusjonskrav elektronisk til kommunen. For refusjonskrav som krever ekstra dokumentasjon fra skogeier (for eksempel kopi av faktura), kan du legge dette ved i den elektroniske søknaden.

Slik bruker du skogfond på nett
For å sjekke saldo, kan du logge deg inn ved å bruke personnummer, organisasjonsnummer eller skogfondkontonummer (kommunenummer og fire siffer). På Landbruksdirektoratets nettsider logger du deg inn for å sjekke saldo (landbruksdirektoratet.no).

Få tilbakebetalt utgifter til skogkultur og mer
Skogfondkonto på nett kan, og bør, brukes til å søke om refusjon av utgifter til skogkultur og ulike tilskudd.  På altinn.no logger du deg inn for å få tilgang til kontoen din, søke om refusjon og mer (login.idporten.no).

Her finner du mer informasjon om hvordan du bruker skogfond på nett:

Husk at nødvendige bilag må lastes opp og følge søknaden. Får du faktura elektronisk, så har du det du trenger. Tiltakene må også kart-festes.

Hvilke utgifter kan dekkes?
Hvilke utgifter som dekkes med skogfond, ser du på Landbruksdirektoratets nettsider (landbruksdirektoratet.no). Kjøp av utstyr, ryddesag og lignende kan ikke dekkes. Noen tiltak gir statstilskudd lokalt. Aktuelle lokale tiltak og prosentsats for tilskudd, ser du i første avsnitt på denne siden. Sentralt bestemte klimatilskudd er det informasjon om her.

Levering av søknad på papir
Vi ønsker at du bruker den elektroniske løsningen for å søke om refusjon og tilskudd. Har du ikke mulighet til å søke elektronisk, kan du søke på papir. Nødvendig søknadsskjema finner du under "Skjema" på denne siden. Husk å undertegne på side to, og krysse av for tilskudd eller ikke!

Du må legge ved bilag og må spesifisere hva som skal betales. Spesifiser også om det skal betales til deg som skogeier, eller til den som eventuelt har levert faktura. Det beste skattemessig er at du betaler hele regninga, og ber om å få refundert nettobeløpet.

Noen av tiltakene må vises på kart.

Satser for lokale tilskudd

Satsene for lokale tilskudd til skogkulturarbeidet er 30 prosent for følgende tiltak:

  • såing
  • markberedning
  • ungskogpleie/avstandsregulering, gitt at skjøtselen er gjennomført i henhold til gjeldende regelverk
  • kunstig kvisting i kvalitetsbestand av furu og lauv. Dette må forhåndsgodkjennes.

Sentrale klimarelaterte tilskudd gis for gjødsling og tettere planting.

Skogeier som selv utfører tiltak, kan ta ut godtgjørelse for eget arbeid fra skogfondet. Her er veiledende satser for eget arbeid:

  • nyplanting: kr 2,50 per plante (plantekjøpet kommer i tillegg)
  • suppleringsplanting: kr 2,50–3,50 per plante
  • ungskogpleie: 200–300 kr per time, avhengig av arbeidsmengde/tetthet. Maks 600 kr per dekar. Bestandshøyde bør oppgis.
  • manuelt arbeid (for eksempel kvisting): 150–250 kr per time
  • maskinarbeid (graver og traktorredskap, grøfting og veiarbeid): 400–500 kroner per time

 

Tilskudd til skogkultur (NMSK)

Tiltak som gis tilskudd, vurderes og godkjennes av landbrukskontoret når tiltaket meldes inn for utbetaling fra skogfond. Tiltakene meldes inn fortløpende.

Tilskudd overføres til skogfondskontoene samlet tre–fire ganger i året.

Tilskudd til skogsbilveger

Har du planer om å ruste opp eller gjøre større vedlikehold av skogsbilvegen din? Ta kontakt med Landbrukskontoret for å avklare om prosjektet er berettiget tilskudd. Det krever etablering av skikkelig grøfter, skifte av stikkrenner, der det er nødvendig, og et skikkelig slitelag. Vegen må få opparbeidet kuv og svake partier må forsterkes.

Du kan også få tilskudd til punktutbedringer på skogsbilvegene. Dette er særlig aktuelt der det er få svake punkter på vegen, en snuplass som er for liten, eller to-tre stikkrenner som er for små. Vanligvis gis 30 prosent statstilskudd til vegopprustinger. Resten kan dekkes av skogfond. Vi forutsetter at du har fylt ut søknadsskjema for bygging av landbruksveg, LDIR-902, og for tilskudd, LDIR-903.

Det gis ikke tilskudd til traktorveger. Skal det brukes skogfond til disse, må du søke om bygging via skjema LDIR-902.

Vedlikehold av skogsbilveger og bruk av skogfond

Du kan bruke skogfond til årlig vedlikehold av skogsbilveger. Dersom du regner med å bruke mer enn kr fire per løpemeter, gi melding om dette til landbrukskontoret i forkant. Vedlikehold og reparasjon av traktorveger og kjørespor regnes som en driftsutgift, som ikke kan dekkes av skogfond.

Helge Midttun

spesialkonsulent skog
helge.midttun@gran.kommune.no
46 94 57 98

Jon-Gerhard Johansen

spesialkonsulent skog
jon-gerhard.johansen@gran.kommune.no
46 89 63 82


Endre rekkefølge på kontaktpersoner