Hopp til hovedinnholdet på siden

Spørsmål og svar om koronavaksine

Her finner du en oversikt over ofte stilte spørsmål om koronavaksine – og svar på disse. Informasjonen er hentet fra nettsider til statlige myndigheter, som Folkehelseinstituttet (FHI).

Hvordan skjer vaksinasjonen?

Vaksinen settes av kvalifisert helsepersonell. Du får vaksinen i overarmen.

Må jeg ta koronavaksine?

All vaksinasjon i Norge er frivillig. Du bestemmer selv om du vil ta koronavaksine når du får tilbudet.

Hvilken vaksine får vi?

Vi har tilgjengelig to vaksinetyper: 

BioNTech og Pfizer (Comirnaty): Vaksinen består av to doser, som settes med tre–tolv ukers mellomrom. Vaksinen skal gi best beskyttelse sju dager etter siste dose. Vaksinene settes i overarmen, av kvalifisert helsepersonell.

Moderna (Spikevax): Vaksinen består av to doser, som settes med fire–tolv ukers mellomrom. Vaksinen skal gi best beskyttelse sju dager etter siste dose. Vaksinene settes i overarmen, av kvalifisert helsepersonell.

Du kan lese mer om vaksinering og om vaksinene på Helsenorges nettsider.

Må jeg betale for vaksinen?

Du trenger ikke å betale for å få koronavaksinen. Vaksinen er gratis og du kan heller ikke betale for å få vaksinen tidligere.

Hvordan kan jeg vite om vaksinen er trygg?

Selv om legemiddelmyndighetene i Europa og Norge legger til rette for rask utvikling og godkjenning av koronavaksiner, skal de strenge kravene til kvalitet, effekt og sikkerhet fortsatt oppfylles. En vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som langt større enn risikoen.

Du kan lese mer om hvordan koronavaksinene godkjennes på nettsidene til Statens legemiddelverk.

Har koronavaksinene bivirkninger?

Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger. Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk, og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene.

Når en vaksine er godkjent, vet vi mye om vanlige og mindre vanlige bivirkninger hos voksne. Vi vet sannsynligvis mindre om bivirkninger hos barn, eldre og gravide. Vi vet foreløpig lite om langtidsbivirkninger etter vaksinasjon. 

Du kan lese mer om bivirkninger og hvordan myndighetene følger med på bivirkninger av koronavaksiner, på nettsidene til Statens legemiddelverk.

Får jeg covid-19 av å ta koronavaksine?

Ingen av vaksinekandidatene inneholder levende koronavirus, så du får ikke covid-19 av å ta dem.

Etter du har fått koronavaksine, kan du få en bivirkning med symptomer som minner om for eksempel mild influensa. Dette er bivirkninger som viser at immunforsvaret vårt jobber med vaksinen, og altså ikke covid-19 sykdom.  

Jeg er gravid/jeg ammer. Kan jeg få koronavaksine?

FHI anbefaler at gravide i andre og tredje trimester vaksineres med en mRNA-vaksine mot koronavirus. Gravide som tilhører risikogruppene for koronasykdom kan også vaksineres i første trimester, fordi risikoen for alvorlig sykdom vil være høyere også i første trimester hos de med underliggende sykdom.

Les mer om gravide, ammende og koronavaksine på nettsidene til FHI.

Jeg har hatt covid-19. Bør jeg likevel ta vaksine?

Har du gjennomgått covid-19 er du definert som fullvaksinert når du har fått én dose med koronavaksine. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.

Jeg er usikker på om jeg vil/kan ta vaksinen. Hva gjør jeg?

Er du usikker på om du ønsker å ta vaksinen fordi du føler du vet for lite? Da kan du finne mer informasjon på Legemiddelverkets nettsider. Du finner også informasjon om koronavaksine på Helsenorges nettsider.

Er du usikker på om du kan ta vaksinen på grunn av egen helse? Ta kontakt med din fastlege.

Hvordan fungerer koronasertifikat?

Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ koronatest.

Slik finner du ditt koronasertifikat på nett

Hvis du har et norsk personnummer eller D-nummer, finner du sertifikatet ditt ved å logge deg inn på Helsenorge. Du logger deg inn med elektronisk ID, og kan bruke enten BankID, BankID på mobil, Buypass ID på smartkort, Buypass ID i mobil eller Commfides e-ID.

Du kan også få lett tilgang til sertifikatet ditt via Helsenorge-appen. Du kan lese mer om appen og om koronasertifikat på Helsenorges nettsider.

Kan få utskrift av sertifikatet hos teststasjonen

Har du ikke smarttelefon, PC eller nettbrett og dermed ikke har tilgang til helsenorge.no? Da kan du få utskrift av ditt koronasertifikat ved teststasjonen hos Lunner og Gran legevakt fra og med 7. februar 2022. Avtal tidspunkt før du kommer, ved å ringe vår koronatelefon 91 11 05 80 (tastevalg én). Telefonen er åpen klokka 10.00–17.00.