Gran kommune logo

Opplysninger om personlig økonomi

Du som har fått plass på sykehjem, betaler for oppholdet etter størrelsen på inntekten din. For at vi i kommunen skal kunne beregne hvor mye du skal betale, må vi innhente informasjon om dine inntekter.

Gran kommune må ha informasjon om din inntekt for å

  • oppfylle kravene i Forvaltningsloven om kommunens utrednings- og informasjonsplikt (kapittel IV)
  • fastsette så korrekt egenbetaling som mulig. På den måten vil vi unngå at etteroppgjøret gir store tilbakebetalinger til, eller krav mot deg som beboer

Når vi har hentet inn informasjon, sender vi deg et betalingsvedtak. Dette vedtaket viser hvor mye du skal betale for sykehjemsplassen.

Begrepene «egenbetaling», «egenbetaling i institusjon» og «oppholdsbetaling» ble tidligere kalt for «vederlag».

Du skal betale, etter inntekt, når du

  • får vedtak om langtidsplass i institusjon
  • når du passerer 60 døgn i institusjon i inneværende år

Med institusjon mener vi både sykehjem og andre institusjoner utenfor kommunen, som for eksempel sykehus. Det betyr at når du har fått vedtak om korttidsopphold i sykehjem, vil eventuelle døgn du har hatt på sykehus bli regnet med i de 60 døgnene som telles før du skal betale etter inntekt.

Vi i kommunen kan hente inn følgende informasjon selv, uten at du trenger å sende oss noe:

  • Vi kan se hvilke ytelser du har fått fra Nav og Statens pensjonskasse, og størrelsen på disse ytelsene. Denne informasjon ser vi på etterskudd.
  • Vi kan se dine to siste tilgjengelige skatteoppgjør, dersom du var registrert bosatt i Gran kommune disse årene.

Når vi skal fastsette egenbetaling, har tidligere års skatteoppgjør kun begrenset nytteverdi for oss. De vil kun gi en indikasjon på om du kan ha tjenestepensjoner fra andre enn Nav og Statens pensjonskasse. I tillegg gir de en pekepinn om hva slags renteinntekter du har. 

Vi har ikke tilgang til skattemeldingen din. Derfor har vi blant annet ingen anledning til å se hvor inntekter under post 2.2.2 i skatteoppgjøret kommer fra.

Du må selv informere oss dersom

  • din privatøkonomi endrer seg
  • du har fått brev fra Nav om at du vil få økte trygdeytelser, etterbetalinger og lignende. Dette er informasjon som vi i kommunen ikke ser

Om du har inntekter fra andre enn Nav og Statens pensjonskasse, må du gi beskjed til kommunen. Kommunen har rett til å be deg om å oppgi dette, etter Egenandelsforskriften §3, 5. avsnitt:

«Kommunen kan kreve opplysninger om inntektsforhold som er nødvendig for å kunne fastsette egenandelen.»

Ifølge Egenandelsforskriften er det årets inntekter som skal legges til grunn for beregningen. Du må derfor oppgi alle inntekter som du har hatt og som du kommer til å få i løpet av inneværende år.

Hvert år gjennomføres et nasjonalt trygdeoppgjør, med virkning fra 1. mai hvert år. Du trenger ikke å informere kommunen når Nav og Statens pensjonskasse øker pensjonen din i forbindelse med trygdeoppgjøret. 

Dersom pensjonen din blir endret som følge av en ny beregning, eller lignende, må du informere kommunen. Det samme gjelder hvis du har en privat pensjonsordning, hvor ytelsen stoppes etter en bestemt dato. 

Du må også informere kommunen hvis du gjør endringer i skatten, som påvirker forskuddstrekket ditt.

Når vi i Gran kommune sender deg brev med vedtak om egenbetaling, har vi med dette avsnittet:

«Egenbetalingen vil bli regulert ved endringer i folketrygdens satser. Dersom din økonomiske situasjon endrer seg vesentlig, eller tidligere vedtak viser seg å bygge på uriktige opplysninger, må det gis beskjed slik at korrekt egenbetaling kan beregnes. Du plikter å gi opplysninger om eventuelt endret økonomisk situasjon. Egenbetalingen er ikke endelig før etterberegning er gjort. Etterberegningen skjer når skatteoppgjøret for inneværende år foreligger.»

Det er noen inntekter som vi i kommunen ikke skal ta med i beregningsgrunnlaget for egenbetalingen din. Dette er:

  • inntekter fra realisasjon av formue: Når du selger for eksempel aksjer, vil gevinsten/tapet fra salget ikke være med i beregningsgrunnlaget for egenbetaling.*
  • føderåd og kårytelser: Avtalte ytelser fra ny til gammel gårdeier. Dette kan for eksempel være rett til bolig.**

* Husk at du ikke vil få fradrag for den delen av skatten din som knyttes til skatt av gevinst. Har du realisert formue i et år hvor du har betalt egenandel etter reglene i Egenandelsforskriften, kan kommunen be deg om å dokumentere størrelsen på gevinstskatten.

** Føderåd og kårytelser vil synes på skatteoppgjøret ditt, under punkt 2.2.2, sammen med tjenestepensjoner. Hvis du ikke informerer kommunen om dette, kan disse inntektene bli tatt med i beregningsgrunnlaget for egenbetaling.

Vi i Gran kommune likestiller ektefeller og samboere når vi beregner ektefellefradrag. For at vi skal ta med ektefellens/samboerens inntekt i beregningen om egenbetaling, må ektefellen eller samboeren være registrert på samme adresse som deg.

Du må informere kommunen om størrelsen på din ektefelles/samboers eventuelle arbeidsinntekt.

Vi tar også med din ektefelles/samboers eventuelle tjenestepensjon fra Nav i beregningen, men denne informasjonen henter vi selv fra Nav.

Har du mindreårige barn, eller barn over 18 år som du helt eller delvis forsørger, må du informere kommunen om deres inntekter.

  • Skatt: Du får fradrag for skatt, med unntak av formueskatt, eiendomsskatt eller skatt av gevinstrealisasjon. Grunnen til at du ikke får fradrag for gevinstrealisasjon, er at denne inntekten/tapet ikke tas med når vi beregner egenbetalingen din. Dette gjelder for eksempel skatt på gevinst av aksjer, eller lignende.
     
  • Gjeld: Du får fradrag for gjeldsrenter du betaler ifølge skatteoppgjøret. Er du gift, må du dokumentere at lånet er tatt opp i ditt navn. Vi gir ikke fradrag for avdrag på gjeld.
     
  • Boutgifter: Kommunestyret i Gran har vedtatt at kommunen ikke gir fradrag for boutgifter.

Priser

Helse og omsorg

 

Leie av trygghetsalarm, per måned: 367 kr
Leie av sensorer, pris per komponent per måned:60 kr

 

Korttidsopphold ved institusjon  
Korttidsopphold per døgn (fastsatt av staten): 200 kr
Dag- og nattopphold (fastsatt av staten): 115 kr
Langtidsopphold ved alders- og sykehjem
Egenbetalingen til den enkelte institusjonsbeboer regnes ut etter gjeldende regelverk for betaling av langtidsopphold i institusjon.
Regelverket er gitt blant annet i Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester, kapittel 1.

 

Pris per porsjon, med vedtak etter helsetjenesteloven:150 kr

 

Vi legger husstandens inntekt til grunn når vi beregner hva du skal betale for hjemmehjelp og praktisk bistand. Hvis du bor sammen med ektefelle eller samboer, er det deres samlede inntekt som legges til grunn. Barns inntekt regnes ikke med.

Det er nettoinntekt publisert i skattelisten, fra skattemeldingen for 2023, vi tar utgangspunkt i. I skatteoppgjøret ditt finner du dette beløpet under punktet "alminnelig inntekt før særfradrag".  Alle priser er per måned.

Under 2G, inntekt inntil 248 055 kr (denne prisen er fastsatt av staten): 240 kr
2G–3G, inntekt mellom 248 056 og 372 083 kr, (timepris): 414 kr
2G–3G (du betaler maks for fire timer):1656 kr
3G–4G, inntekt mellom 372 084 og 496 111 kr, (timepris):414 kr
3G–4G (du betaler maks for seks timer): 2484 kr
4G–5G, inntekt mellom 496 112 og 620 139 kr, (timepris): 414 kr
4G–5G (du betaler maks for åtte timer): 3312 kr
5G–, inntekt over 620 140 kr, (timepris): 414 kr
5G– (du betaler maks for elleve timer):4554kr

 

Utkjøring av kommunale hjelpemidler, pris per utkjøring 400 kr
Hjelp til ikke-lovpålagte tjenester, som utføres av ansatte 
innen Helse og omsorg, pris per time 
650 kr

 Pris per gang
Opphold på dagsenter208 kr
Transport til og fra dagsenteret160 kr*

*Ingen skal betale for mer enn 50 transporter per år til og fra dagsenter.

Sist oppdatert

Fant du det du var på jakt etter?