Generell brannsikkerhet
Branner medfører hvert år tap av menneskeliv og store materielle skader i tillegg til personskader. Branner fører også til store samfunnsøkonomiske kostnader i form av skadeutbetalinger og helseutfordringer.
Du som eier er ansvarlig for brannsikkerheten. Ved jevnlige egenkontroller kan du gjøre mye for å redusere brannrisikoen. Her er noen tips og råd til hvordan du kan sikre boligen mot brann.
Your browser does not support the video tag.
Er du bekymret for din eller andres brannsikkerhet?
Er du bekymret for din eller andres brannsikkerhet? Har du oppdaget et brannfarlig forhold og ønsker å melde fra?
Uansett hvem eller hva din bekymring gjelder, ønsker brannvesenet å høre fra deg. Sammen kan vi unngå at branner oppstår og potensielt redde liv.
Ønsker du å sende inn en bekymringsmelding, kan du gjøre det på nettsidene til branntips.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu..
Brannsikkerhet i bolig
Krav om røykvarslere:
Alle boliger skal ha minst en røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Vi i brannvesenet anbefaler seriekoblede røykvarslere i hvert rom, med unntak av bad.
Røykvarslerne gir tidlig varsel om brann, og redder liv hver eneste dag! Husk derfor å teste røykvarslerne jevnlig ved å bruke testknappen og bytte batteri. Røykvarslerne skal byttes ut senest hvert 10 år.
Kravet til røykvarslere gjelder også for hytter og fritidsboliger. Sjekk alltid røykvarslerne når du kommer tilbake til hytta
Krav om slokkeutstyr:
Alle boliger skal ha husbrannslange eller brannslokkeapparat som skal kunne brukes i alle rom. Har du flere boenheter, gjelder dette hver boenhet.
Du som eier skal sørge for at boligen er utstyrt med minst ett av følgene slokkeutstyr:
- formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett.
- pulverapparat på minst 6 kg med ABC- pulver
- skum- eller vannapparat på minst 9 liter
- skum- eller vannappparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A
- annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.
Dette er et minstekrav i regelverket, og det er viktig å sørge for at sikkerheten ivaretas på best mulig måte.
Bor du for eksempel i en bolig med flere etasjer, er det veldig lurt å ha mer slokkeutstyr enn hva som er pålagt. En brann sprer seg raskt, og tiden du bruker på å få tak i slokkeutstyret kan være helt avgjørende. I noen tilfeller kan det være bedre å komme seg ut og varsle brannvesenet, istedenfor å prøve å slukke brannen.
Rømningsveier:
Rømningsveier i boliger er dører og vinduer. Byggeforskriften setter krav til utforming av rømningsveiene. Les mer om rømningsveier på www.sikkerhverdag.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. eller i byggteknisk forskrift hos www.dibk.no
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu..
Husk at rømningsveier aldri skal være blokkert, og alle må være kjent med rømningsveiene. Vi anbefaler alle familier å ha et felles oppmøtested dersom en brann skulle oppstå. Da sikrer man seg en tidlig oversikt over at alle har kommet seg ut i sikkerhet. Røm aldri gjennom farlig brannrøyk!
Mange er flinke til å tenke på brannsikkerheten hjemme, men ikke glem at de samme kravene gjelder for fritidsboliger også!
Brannsikkerhet i næringsbygg, borettslag og sameier
Borettslag og sameier regnes som virksomhet, og har derfor en plikt til å jobbe systematisk med brannsikkerhet. Alle som driver virksomhet i et næringsbygg og lignende, skal sette seg inn i hvilke krav som stilles til brannsikkerhet. Hensikten med interkontroll i virksomheten er å ivareta sikkerheten, slik at de til enhver tid er trygge.
Lunner- Gran brann og redning bidrar med kompetanse når det gjelder brannforebyggende arbeid. Styret i boligselskapet kan rådføre seg med oss i arbeidet med internkontrollen.
Les mer om hvilke krav som stilles til en brannsikker virksomhet:
- Veiledning til forskrift om brannforebygging
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dsb.no)
- Elbil - lading og sikkerhet
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dsb.no)
- Håndbok for byggeiere – brannsikkerhet i norske bygg
Lenke til et annet nettsted. (dibk.no)
- Boligselskap-tasikkerhetenpaalvor-webversjon.pdf
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (Brannvernforeningen)
Trygt hjem for alle
«Trygt hjem for alle» er et av våre hovedsatsningsområder for å unngå dødsbranner her lokalt. Dette er et stort satsningsområde som involverer flere tjenester i kommunene Lunner og Gran og Frivillighetssentralene i begge kommuner. Varig Hadeland forsikring har vært og er en god samarbeidspartner og bidratt med midler til aktiviteter og sikkerhetsutstyr.
Formålet med “Trygt hjem for alle” er å ivareta brannsikkerheten til personer som faller innenfor kategorien “sårbare grupper”. Dette ved å kartlegge risikogruppens brannsikkerhet i hjemmet og iverksette tiltak der det er behov.
Personer som tilhører en risikoutsatt gruppe, er særlig sårbare for brann.
3 av 4 som omkommer i brann tilhører en risikoutsatt gruppe. Eldre med hjelpebehov, rusavhengige og mennesker med psykiske helseproblemer er særlig sårbare for brann. Mange av disse trenger hjelp for å være trygge i hjemme sitt.
De fleste av de som omkommer i brann omkommer i egen bolig. Samtidig får vi flere hjemmeboende eldre, der helse- og omsorgstjenester skal i større grav leveres i hjemmet, istedenfor i institusjon. Dermed blir hjemmet en viktig arena for brannforebyggende tiltak.
“Trygt hjem for alle” satsningen ble organisert og startet i sin form i 2018. I oppstarten var fokuset på kartlegging og opprette samarbeidsrutiner mellom virksomhetene i kommunene Lunner og Gran. Som første brannvesen i Norge startet vi et samarbeid med Frivillighetssentralene i begge våre kommuner og opprettet «Frivilligsentralens brannvernteam». Det er frivilligsentralene lokalt som drifter teamet.
Målet med frivilligsentralens brannvernteam er å bidra til å øke tryggheten i eget hjem, og redusere risikoen for brann.
Når brannvernteamet kommer på besøk, setter de seg ned sammen med deg og slår av en prat om brannvern over en kopp kaffe som er medbrakt, samt noe å spise på. De kan hjelpe deg med enkle endringer og vurdere sammen med deg om du tenger nye tiltak. De kan også bidra med å finne frem til rett sted dersom du har behov for å anskaffe hjelpemidler.
Brannvernteamet er noen å sparre med om du ønsker fokus på branntrygghet i hjemmet ditt eller til noen du kjenner- og er et gratis tilbud til innbyggerne.
Ønsker du ytterligere informasjon kan du ta kontakt med Marianne tlf. 47382311 (Lunner kommune) eller Øyvind tlf. 97551482 (Gran kommune).
Varig trygghet - undervisning om brannvern til barn og unge
Siden er under oppgradering, og vil snart være tilgjengelig
Veiledere om brannsikkerhet
For å sikre at brann- og redningsmannskapene våre kommer til når ulykken er ute, har vi laget en lokal veileder. Denne er spesielt beregnet på involverte parter i bygg- og plansaker, for eksempel arkitekter, brannrådgivere, entreprenører, konsulenter og andre som driver bygg- og anleggsarbeid. Du finner veilederen her: Tilrettelegging for brannvesenet Pdf, 990 kB, åpnes i nytt vindu. (PDF).
Veiledere for brannsikkerhet i egen bolig, næringsbygg, borettslag og tilrettelegging for brannmannskap.
- Veiledning til forskrift om brannforebygging
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dsb.no)
- Elbil - lading og sikkerhet
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dsb.no)
- Byggteknisk forskrift med veiledning
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dibk.no)
- Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (dsb.no)
- Sikkerhverdag.no
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Priser
Generelle satser
Alle gebyrer er oppgitt i norske kroner, uten merverdiavgift (mva.).
Feie- og tilsynsgebyr for Gran kommune:
| 460 kr |
Ekstra tilsyn av bolig og feiing av skorstein: | 920 kr |
Ekstra feiing av skorstein: | 460 kr |
Tjenester innenfor ordinær arbeidstid: | 733 kr |
Tjenester utenfor ordinær arbeidstid: | 1098 kr |
Gebyr ved unødig alarm næring, hverdager: | 5798 kr |
Gebyr ved unødig alarm næring, hverdager, helger og helligdager: | 11 597 kr |
Gebyr ved unødig alarm privat, heltidsbrannvesen: | 4163 kr |
Gebyr ved unødig alarm privat, deltidsbrannvesen | 7279 kr |
Eksempler på tjenester er å fylle vann i brønn og avholde brannøvelser. Bruk av materiell på brannøvelser og lignende blir fakturert til kostpris med et tillegg på 20 prosent.
Vi fakturer reisekostnader etter statens satser for ekstra tjenester.
Pris
Sist oppdatert