Mange er flinke til å benytte seg av de fantastiske turmulighetene i bygda vår nå. Noen går på oppdagelsestur i nærmiljøet, andre vandrer gutulangs og noen tar ski og truger fatt. Ildsjel i DNT Hadeland, Amund Bø, har flere gode tips til ureiste og kortreiste turer i vår egen kommune.

– Gran har et variert og vakkert landskap med et utall muligheter for turer og naturopplevelser i hele kommunen. Hva med en ny tur denne helga? Flere steder kan du nå gå på beina, eller hva med en ski eller trugetur på skaran, utenom skiløypene? Det er skikkelig moro, sier Amund Bø.

Muligheten ligger altså til rette for å «spre» seg utover i hele bygda.

Turtips

Her er noen av turtipsene fra Amund:

 • Tur fra Grymyr til Granavollen: Turen starter ved Fjordvang i Vestre Gran og er merket hele vegen med DNT-skilt til Granavollen. Turen er om lag 9,4 kilometer lang.
 • Tur langs Kongevegen og Pilegrimsleden, for eksempel fra Granavollen mot Folkemuseet, videre til Rundhaugen og Tingelstad kirke. Kulturminner langs ferdselsvegene gir en ekstra opplevelse.
 • Følg kjærlighetsstien rundt Hovsvatnet i Gran sentrum Dette er en kort tur for dem som ikke vil gå så langt.
 • Gå fra Gran sentrum og opp til Rånåsen. Det er om lag fire kilometer. Om du vil korte ned turen, kan du parkere ved bommer på toppen av Lynnebakka og gå nordover til Rånåsen.
 • Gå tur sørover fra bommen på toppen av Lynnebakka til Lærenseterberget. Her har du fantastisk utsikt over Viggadalen. Her må du ha ski eller truger.
 • Tur til Gamkinnkrakken ved Buhammeren - her bør du også ha truger slik føret er nå.
 • Du kan gå tørrskodd til flere av toppene i kommunen: Brandukampen, Sølvsberget og Rånåsen. 
 • Gå tur ved Hornsberget nord for Røykenvik. Her er det tidlig bart. 
 • Besøk skulpturen Roten mellom Blokhus og Høgkorset. Der er det fint å spise nistepakka si nå.
 • Framstadseterfjellet er en perle på skaraføret som er nå. 
 • Tur til Solstompen, cirka en kilometer sør for Lushaughytta, og litt sør for Toputta. 

– Skal du gå på skaran kan det være en fordel med litt bredere ski og gode trinser på stavene, sier Amund.

Han legger til at det fortsatt er mange steder med oppkjørte løyper. Det er dermed gode muligheter for både turer på ski, truger og beina i helga. På appen iMarka kan du sjekke hvor det er oppkjørte løyper til enhver tid.

Vil du ha flere tips om lokale turområder?

DNT Hadelands egne turforslag finner du på Ut.no og  DNT Hadeland Turlag har merket et sammenhengende turstinett gjennom hele kommunen. Disse blåmerkede løypene finner du både på hjemmesida til turlaget samt på kartene Turkart Mjøsa- Randsfjorden (Målestokk 1: 100 000) og Turkart Hadelandsåsen (1: 50 000), som kan kjøpes i lokale bokhandler. På DNT Hadelands Facebook-side finner du også mange turtips som du kan gå selv om det ikke blir arrangert fellesturer nå.