Da hjemmetjenestens forrige leasingavtale for biler gikk ut, ba Gran kommune om tilbud på ny leasingavtale - denne gangen for elbiler. Nå er 21 av 23 biler i tjenesten hel-elektriske. 

– Dette byttet av bilpark henger godt sammen med målene i kommunens klima- og energiplan. Der står det at vi skal redusere klimagassutslipp fra egen drift og tilrettelegge for klimavennlig transport, forteller Anne Slette, enhetsleder for hjemmetjenesten.

Nye elbiler i hjemmetjenesten 2023

Trengte biler med god rekkevidde

Autolease vant konkurransen og Møller Bil Gran er en av leverandørene som leverer biler som leases gjennom Autolease. Møller Bil har levert 21 elbiler av typen Volkswagen ID.4 til Gran kommune. Enhetsleder Anne og helsefagarbeider Christian Matthiesen kan fortelle at det var noe skepsis i ansattgruppa til det å bytte fra fossilt drivstoff til strøm.

– Skepsisen handlet først og fremst om usikkerhet knyttet til lading og rekkevidde på bilene. Vi har hatt noen elbiler i tjenesten tidligere også, da en eldre modell hvor rekkevidden gjerne skulle vært lenger. De nye elbilene har langt bedre rekkevidde og dekker behovet vårt i større grad, forteller de to.

Kommer fram hele året

Tjenestens nye biler har også firehjulstrekk, noe som sikrer god framkommelighet på veger og gutuer rundt omkring i kommunen - hele året.

– Det er kjempefine biler med bra komfort. Vi har ikke hatt problemer med å komme fram med disse bilene ennå, sier Christian.

De fleste av bilene ble levert til kommunen i juli og august dette året, men noen av dem ble levert allerede før jul i 2022. Derfor har tjenesten fått testet ut hvordan bilene er på vinterføre. Alle de nye bilene har automatgir. Det mener enhetsleder Anne er viktig, fordi de opplever at ikke alle som tar førerkort i dag tar førerkort på manuelt gir.

Nye elbiler i hjemmetjenesten 2023

Mange nye ladere er på plass

For at hjemmetjenesten skulle kunne bruke elbiler i jobben, måtte det på plass mange nye elbilladere ved Gran rådhus. Disse er nå på plass, ved den nederste parkeringsplassen foran rådhuset. 

Litt startproblemer med laderne har det vært. Kople, de som leverer ladestasjonene til kommunen, oppdaget en koblingsfeil for noen uker siden. Når dette ble løst, ble størstedelen av utfordringene med lading også løst. 

En annen utfordring er at andre enn ansatte i hjemmetjenesten parkerer bilene sine på ladeplassene. Derfor må vi minne om at plassene er reservert hjemmetjenesten hele døgnet, slik at de alltid har mulighet til å finne ladeplass når de trenger det. Det er viktig for å sikre hjemmetjenester til innbyggerne i Gran.

– Vi har sjekket erfaringer fra andre kommuner som bruker biler i tjenestene sine. Flere ønsker å ta i bruk mer elbiler, men ikke alle har infrastrukturen på plass. Her i Gran har vi hatt et godt samarbeid mellom hjemmetjenesten og eiendomsavdelingen for å få dette til. Derfor er vi blant kommunene som går foran i arbeidet med å elektrifisere bilparken, sier Anne.