Brandbu aktivitetspark skal inneholde ulike aktivitetssoner for barn, ungdom og voksne, og parken vil bli skreddersydd for områdets kvaliteter. Vi jobber med å få til en moderne skate- og aktivitetspark med pumptrack, bordtennis, streetbasket og flere friområder.
Parken vil ligge sentralt i Brandbu sentrum, med kort avstand til
- Brandbu barneskole
- Brandbu ungdomsskole
- kommunale idrettsanlegg
- Størenslunden
I tillegg vil aktivitetsparken ha umiddelbar nærhet til skysstasjonen. Det betyr at parken vil være lett tilgjengelig for barn og ungdom, som enkelt kan komme seg til parken på egenhånd.
Bakgrunn for Flomparken
Brandbu aktivitetspark er en del av et større prosjekt med flomsikring av Vigga i Brandbu sentrum. I mange år har det vært et ønske om å etablere en skate-, rulle- og aktivitetspark i Brandbu.
I Gran har lag og foreninger innen idrett og fysisk aktivitet en ganske stabil oppslutning. Det viser Norsk Idrettsindeks 2018, gjennomført av Telemarksforskning. Samtidig opplever vi at befolkningen blir mer inaktiv. Derfor ønsker vi å etablere et område med lavterskel-aktivitetstilbud til barn, ungdom og voksne. Et mål med parken er å bekjempe utenforskap og fremme folkehelse i kommunen vår.
Det er en klar sammenheng mellom trivsel, helse og fysisk aktivitet. Vi ønsker å legge til rette for økt fysisk aktivitet i de gruppene av befolkningen som er minst aktive, og forhindre at innbyggernes aktivitetsnivå blir ytterligere redusert. Flere yngre aktive faller fra den organiserte idretten. Disse er det viktig å få fanget opp.
Vi ønsker innspill fra alle generasjoner
Vi jobber med gode medvirkningsprosesser i dette prosjektet. Det betyr at vi ønsker å få innspill til arbeidet fra:
- elevrådene ved Brandbu barneskole og Brandbu ungdomsskole
- barn- og unge som allerede bruker uteområdene i Brandbu sentrum
- Gran ungdomsråd
- kulturskolen
- UngHadeland
- Råd for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsnedsettelse
- eldrerådet
- innbyggere
- Brandbu Idretsforening
- Brandbu handel og omegn
- frivillige organisasjoner
- andre lokale foreninger
Vi ønsker særlig å involvere barn og ungdom, og høre deres meninger og ønsker om prosjektet.
Vi planlegger et åpent informasjonsmøte i midten av mars, mer informasjon om møte kommer i løpet av kort tid.
Hva ønsker lokale barn og ungdommer seg?
I mai 2022 ble elever i 7. trinn og 9. trinn i Brandbu spurt om hva de ønsker seg innen idrett, fritid og friluftsliv. Mange av elevene ga tilbakemelding om at de ønsker seg aktivitetstilbud uten at det trenger å bli seriøst. De ønsker seg gratistilbud, mulighet til å låne utstyr og ulike lavterskel-aktiviteter. Flere elever foreslo aktiviteter som ungdommene kan styre selv.
Det siste spørsmålet i undersøkelsen handlet om hvordan få barn og ungdom mer fysiske aktive. Noen av rådene ungdommene ga, var at
- det må være lov å prøve nye aktiviteter
- det bør være flere gratistilbud
- ungdommer trenger støtte, selv om de ikke er gode i aktiviteten de prøver
Slik skal prosjektet gjennomføres
Arbeidet med aktivitetsparken vil være et samarbeid mellom NVE, private aktører og kommunen. I tillegg skal prosjektet forankres i Brandbu Idretsforening, Landsbyen Brandbu og Brandbu handel & omegn. Skolene, lokalmiljøet og andre brukergrupper skal også være med å samarbeide.
Foreløpig har vi gjort grunnundersøkelser som bekrefter at det er mulig å bygge en skatepark i betong. Videre jobber vi nå med anbudskonkurranse, detaljprosjektering og forberede prosess for involvering og medvirkning.
Når arbeidet med parken kan starte opp, avhenger blant annet av at vi må avklare finansieringen av prosjektet og av arbeidet med medvirkning. Målet vårt er å kunne starte med konkret arbeid på tomta før sommerferien 2024. Vi anslår at arbeidet vil ta om lag tre måneder før parken vil være ferdig.
Brandbu aktivitetspark skal driftes og vedlikeholdes av Gran kommune, ved enhet for samferdsel og park.