Det var en dag på forsommeren 2022 spørsmålet kom. Gunn Elisabeth Alm Thoresen kjørte bil da daværende Gran-ordfører Randi Eek Thorsen ringte. 

– Randi spurte om jeg kunne tenke meg å bli Arbeiderpartiets neste ordførerkandidat. Min første reaksjon var å le, for det var et veldig overraskende spørsmål. Da jeg skjønte at det ikke var tull, måtte jeg tenke meg om. Jeg brukte noen uker på å bestemme meg, forteller Gunn Elisabeth.

Viktig med bred støtte

Gjennom sommeren 2022 dukket det opp mange spørsmål hos Gunn Elisabeth.

– Ordfører var en rolle jeg ikke hadde tenkt på om jeg ønsket meg. Før jeg kunne svare måtte jeg vite om jeg var riktig person, om jeg hadde støtte i partiet, hva det innebærer å ha en slik jobb og hvordan det kunne passe overens med familielivet.

Da hun etter hvert sa ja til å bli ordførerkandidat, var det med tryggheten i å ha bred støtte i Gran Arbeiderparti og en familie som støttet valget.

– Det var også viktig for meg å ha flinke folk rundt meg som jeg kan støtte meg på. Randi har også gitt meg god innsikt i hva en ordfører gjør. Etter at jeg i høst har fått tilliten til å bli Grans nye ordfører, opplever jeg det som et kjempe-privilegium. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å vise meg tilliten verdig, sier Gunn Elisabeth.

Går til jobb nesten hver dag

Arbeiderpartiet og Høyre har flertall sammen etter høstens valg og har sammen utarbeidet en styringsplattform hvor de forplikter seg til å samarbeide om budsjetter i perioden. I tillegg har partiene inngått en skriftlig samarbeidsavtale med Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt.

Torsdag 19. oktober overleverte avtroppende ordfører Randi ordførerkjedet til Gunn Elisabeth, under kveldens kommunestyremøte. I jula har altså den ferske ordføreren vært i jobben i om lag to måneder.

– Den første tida har vært veldig spennende og lærerik. Jeg er blitt godt tatt imot av både administrasjonen, folk i bygda og ikke minst det nye kommunestyret. Folk deler villig av erfaring og kunnskap, og jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger for å lære mer, sier Gunn Elisabeth.

Hun er opprinnelig fra Lunner, men bor nå på Jaren med mann og deres to barn på 8 og 13 år. Med kort veg til Gran rådhus, går ordføreren stort sett til jobb.

– Det er sjelden jeg trenger å ta bilen til jobb, så egen ordfører-parkering trengs ikke lenger, ler hun.

Verdifull erfaring fra forrige periode

Selv om Gunn Elisabeth er ny i rollen som ordfører, er hun ikke helt nybegynner i politikken i Gran kommune. Med seg i ryggsekken har hun én periode som vara til kommunestyret og planutvalget, og én periode som fast medlem av kommunestyret og planutvalget. Siste del av forrige periode var hun også leder av planutvalget.

– Jeg kjenner at det har vært veldig greit med i alle fall én periode i kommunestyret før jeg ble ordfører. Det gjør at jeg kjenner folk og organisasjon ganske godt. Å ha vært leder for planutvalget opplever jeg også som veldig nyttig erfaring å ha med i jobben som ordfører, særlig når det gjelder å lede politiske møter, forklarer ordføreren.

Har lang erfaring fra offentlig sektor

Gunn Elisabeth er utdannet sosionom og har over 20 års arbeidserfaring fra offentlig sektor, både fra kommune og fylkeskommune. 

– Grunnen til at jeg ble sosionom er nok at jeg alltid har vært glad i folk og i å snakke med folk. Jeg ville hjelpe andre, finne muligheter og bidra til at folk får det bedre. 

Allerede før hun var helt ferdig utdannet, begynte hun å jobbe ved Torshov sosialkontor i Oslo - som akuttvakt. I 2002 var hun utdannet sosionom og fikk fast jobb ved samme sosialkontor. Der ble hun i flere år og opplevde to store omorganiseringer. Først med bydelsreformen som innebar at Sagene og Torshov ble slått sammen til ett sosialkontor. Deretter kom Nav-reformen, hvor den tidligere trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten ble slått sammen. Sagene-Torshov sosialkontor ble dermed til Nav Sagene-Torshov. 

Videre gikk vegen til arbeid med et psykisk helse-prosjekt i Nav, som handlet om å inkludere flere personer med psykiske helseplager i jobb. Arbeidsstedet for Gunn Elisabeth ble utviklings- og kvalifiseringssenteret til Nav på Sagene. 

I 2007 kom det en nasjonal satsing i Nav på los-stillinger rundt omkring i Norge, med om lag 45 nyopprettede stillinger. Losene skulle ha fagansvar for arbeidet med å følge opp mennesker med psykiske helseplager. Hensikten var å øke kompetansen i Nav-kontoret – både om psykisk helse, gode måter å møte folk på og ikke minst se hvilke muligheter som fantes for å inkludere folk i jobb – eller andre aktiviteter og arenaer. Å fremme samarbeid mellom Nav, helsetjenestene og arbeidslivet var en viktig del av arbeidet. 

– Jeg ble en slik los og fikk være med i opptrappingen og utviklingen av dette arbeidet, forteller Gunn Elisabeth.

Ordfører for perioden 2023–2027

Så at Nav Hadeland fikk til mye

Gjennom stillingen som los, fikk Gunn Elisabeth øynene opp for det store engasjementet som fantes ved Nav Hadeland - det lokale Nav-kontoret for Lunner og Gran kommuner.

– De var svært framoverlente og ville være med på det som skjedde. De ansatte egen ungdomslos i samarbeid med Hadeland videregående skole, uten at de fikk penger sentralt fra, og var med fellessamlingene med losene nasjonalt. Her ble jeg kjent med mange dyktige folk i Nav Hadeland.

Da Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet satte i gang arbeidet med IPS (individuell jobbstøtte), ble Nav Hadeland med i prosjektet - sammen med flere av de største Nav-kontorene i landet. Dette ville Gunn Elisabeth også være med på.

– Jeg fikk jobbe i IPS ved Nav Hadeland i årene 2013–2017 og det var på grunn av denne jobben at vi flyttet hit igjen. Det var et kjempeinteressant og utfordrende arbeid, vi oppnådde gode resultater samtidig som vi hadde det veldig morsomt på jobb. 

I 2017 gikk vegen videre til oppfølgingstjenesten ved Hadeland videregående skole, hvor hun har jobbet fram til i høst da hun ble ordfører. 

– Det var ikke tilfeldig at jeg søkte jobben på Hadeland videregående skole. Jeg ville fortsette å hjelpe folk som sto utenfor arbeidslivet, men ville starte tidligere med å forebygge. Det ble en ny runde med bratt læringskurve, men i et trygt og solid fagfellesskap med stor frihet til å prøve.

Brenner for at alle skal få være med

Gunn Elisabeth beskriver seg selv som en person som brenner for at alle skal høre til og ha det bra.

– Jeg vil gi alle muligheten til å være med, bidra til en samfunn med plass til alle. I tillegg brenner jeg for god samfunnsplanlegging, det synes jeg er spennende. 

Ordføreren har store ambisjoner for den inneværende kommunestyreperioden.

– I løpet av perioden er målet at vi skal ha landet spørsmålet om fylkesbytte, at vi skal være godt i gang med å bygge nytt helse- og omsorgssenter på Sagatangen, at vi har tilpasset skolestrukturen til behovet og gjort nødvendige grep innenfor økonomi.

Hun er tydelig på at dette er ikke noe hun eller de styrende partiene skal gjøre alene.

– Dette må vi få til sammen med et klokt og bredt sammensatt kommunestyre, i samspill med en dyktig administrasjon og innbyggerne i kommunen. Vi har mange flinke fagfolk i Gran kommune. Den omstillingen vi står overfor krever at disse gode hodene får muligheten til å tenke nytt. Jeg ønsker å bidra til en kultur hvor det er rom for å både prøve og feile.

Ordfører med sans for fart

Når Gunn Elisabeth ikke er på jobb, bruker hun gjerne tiden sammen med familien. Videre innrømmer hun at hun er glad i fart.

– Jeg liker både bortoverski og nedoverski, men kanskje aller best nedover. Jeg synes det er gøy at det går litt fort.

I tillegg bader hun året rundt, gjerne i Jarenvatnet – som omtrent er nærmeste nabo.