Hopp til hovedinnholdet på siden

Informasjon om flomsikring i Brandbu

Brandbu sentrum har flere ganger vært utsatt for skadeflom. Høsten 2000 var det flom i Vigga, med store oversvømmelser i sentrum. Dette utløste at Gran kommune sendte søknad til NVE om bistand til flomsikring.

Brandbu sentrum

Brandbu sentrum

NVE utarbeidet i 2004 en flomberegning for Vigga. I 2007 ble flomsonekartet for Brandbu sentrum overlevert fra NVE til Gran kommune. Dette kartet viste at det var behov for å sikre Brandbu sentrum mot flom.

2020: Politiske vedtak om investeringsbidrag

Kommunestyrets vedtak 06. februar 2020:
Gran kommune aksepterer vilkårene i kommunevedtak for Brandbu og slutter seg til planene for gjennomføring av flomtiltak i Brandbu. Ordfører gis fullmakt til å underskrive kommunevedtaket og forplikte Gran kommune til et investeringsbidrag på kr. 38.900.000. Rådmannen gis fullmakt til å oppnevne en referansegruppe med lokale kontaktpersoner som følger prosjektet videre.

 

Formannskapets vedtak 23. januar 2020:
Gran kommune aksepterer vilkårene i kommunevedtak for Brandbu og slutter seg til planene for gjennomføring av flomtiltak i Brandbu. Ordfører gis fullmakt til å underskrive kommunevedtaket og forplikte Gran kommune til et investeringsbidrag på kr. 38.900.000. 

 

Oppsummering av saken:
NVE har utarbeidet plan for flomsikringstiltak i Brandbu i tråd med reguleringsplan for Brandbu sør/vest. NVE har fattet vedtak om statlig prioritering av tiltaket under forutsetning av at Gran kommune dekker 30% av kostnadene. Forslag om at ordfører skriver under kommunevedtak og forplikter Gran kommune til å bidra med 38,9 MNOK legges fram for kommunestyret. 

2018: Formannskapets høringsutalelse til NVEs tiltaksplan

Formannskapets vedtak 6. september 2018:

1. Gran kommune gir sin tilslutning til hovedtrekkene i NVEs tiltaksplan for flomsikring i Brandbu.

2. Gran kommune har betydelige kostnader til grunnerverv og tiltak på kommunalt veg-, vann og avløpsnett i forbindelse med tiltaket. Gran kommune mener derfor distriktandelen for kommune må holdes på maksimum 20 %.

3. Gran kommune ber om at merknader til flomforebyggingstiltakene som er beskrevet i saksframlegget blir i varetatt og løst. 

2016–2018: Reguleringsplan for Brandbu sør/vest blir utarbeidet og vedtatt.»

Gran kommune utarbeidet reguleringsplan for Brandbu sentrum sør/vest, basert på NVEs foreløpige tiltaksplan. Planen ble sent på offentlig ettersyn i perioden 11. januar 2017–22. februar 2017.

Fylkesmannen, NVE og Statens vegvesen hadde innsigelser til planen. Planen ble omarbeidet og Fylkesmannen og Statens vegvesen frafalt innsigelsene før sluttbehandlingen.

Gran kommunestyre vedtok  reguleringsplan for Brandbu sentrum sør vest i  møte den 16.11.2017, som sak 87/17. NVE hadde fremdeles innsigelse til planen og endring i bestemmelsene ble derfor vedtatt 15.02.2018.

Reguleringsplanen avgrenses i  store trekk av Storlinna i  nord øst og Røykenviklinna (f v. 34) i sør vest. I sør omfatter planen Bergstjernet. Planen er basert på NVE`s flomsikringsplan og legger til rette for gjennomføring av flomsikringstiltak og en framtidsrettet utvikling i Brandbu sentrum når flomsikringen er gjennomført.

Reguleringsplanen kan du se i sin helhet i planinnsyn: http://tema.webatlas.no/gran/planinnsyn?planid=E238

2016: Gran kommune gjør prinsippvedtak om videre planlegging

Kommunestyrets vedtak 21.januar 2016:

Gran kommunestyre slutter seg til prinsippene i NVEs forslag til flomsikringsplan for Vigga gjennom Brandbu sentrum. Det forutsettes at NVE i det videre arbeidet klargjør kostnader, løsninger for kommunalt ledningsnett, eventuelle virkninger for fundamentering av bygninger i Brandbu sentrum og tiltak for å bevare livet i elva.

Gran kommune har ikke tatt stilling til kostnadsfordeling ved gjennomføring av tiltakene.

Gran kommune varsler oppstart av reguleringsplanarbeid ihht framlagt utkast pr. 21.01.2016

2015–2016: NVE startet med omprosjektering av tiltaket

Høsten 2015 startet NVE og Dr. Blasy – Dr. Øverland omprosjektering av tiltaket, med delvis senkning av elva og hydraulisk optimalisering for å få ned høyden på flomverkene.

I denne forbindelse ble det innledet et samarbeid med Fylkesmannen i Oppland og Oppland fylkeskommune for å få til en omforent løsning med så lave flomsikringstiltak som mulig, i kombinasjon med best mulig ivaretakelse av det biologiske mangfoldet.

Samtidig med dette ble det opprettet en gruppe for brukermedvirkning. Denne gruppa besto av politiske og administrative representanter fra kommunen, Brandbu og omegn Handel og næring, og Landsbyen Brandbu 2020.

Oppnevnelse av representanter til arbeidsgruppe

Kommunestyrets vedtak 11. februar 2016:

1. Planutvalgsleder Roger Nyhus og nestleder i planutvalget Kari-Anne Jønnes og Anne-Kristin Swärd oppnevnes som representanter for arbeidsgruppe Flomsikring Brandbu.

2. Øvrige representanter i gruppen består av Morten Mo og Ove Nordberg fra Landsbyen Brandbu 2020, Lars Magnus Braaum og Ingvald Eid fra Brandbu og Omegn Handel og Næring samt representanter fra NVE.

3. I tillegg deltar Teknisk sjef, fagleder arealplan og eventuelt andre ressurser fra administrasjonen i Gran kommune etter behov.

4. De politisk valgte medlemmene i gruppa tilstås møtegodtgjørelse etter lav sats i samsvar med «Reglement for godtgjøringer og andre økonomiske rammer for folkevalgtes arbeid i Gran kommune» pkt. 2–2. Eventuell tapt arbeidsfortjeneste dekkes etter pkt. 3– og skyss‐ og kostgodtgjørelse etter pkt. 3–4 i samme reglement.

2014: Kommunestyret vedtok å utrede ny flomforebyggingsplan

11. desember 2014 vedtok Gran kommunestyre å utrede en ny flomforebyggingsplan for Vigga. 

Kommunestyrets vedtak 20.november 2014:

1. Arbeidet med flomsikring i Brandbu har tatt tid og det er en risiko knyttet til at 200- årsflommen kan oppstå før tiltakene er gjennomført. Det er viktig at tiltakene gjennomføres så raskt som mulig. Gran kommune støtter hovedprinsippene i NVEs flomsikringsplan, men ber om nærmere vurdering av deler av planen.

2. NVE bes vurdere om høyden og plasseringen på flomvollen fra Coop til Augedals bru kan reduseres. Det bør også vurderes om tiltak med fjerning av konstruksjoner på vestsiden av Vigga, like nord for Augedals bru, kan gi større tverrsnitt i elva og behov for lavere sikringstiltak.

3. NVE bes vurdere om det er mulig å endre Eggeelvas utløp i en sving nordover og hvilke virkninger dette har for høyde og plassering av flomverk på eiendommene 66/4 og 66/5.Gran kommune vil påpeke at Frelsesarmeen er et viktig allmennyttig formål.

4. NVE anmodes om å legge linjeføringen i Orhagavegen fra planforslaget av 2009 til grunn for flomsikringstiltakene. Det bes samtidig om en vurdering av utforming av brukar på voll vs vanntett mur i forhold til tversnittet og vannføringen i Vigga. Kostnadene for gjenoppbygging av Orhagavegen bru må inngå i flomsikringskostnadene.

5. NVE bes vurdere om Brødrene Eidsands eiendom 77/193 kan fylles opp til flomsikkert nivå og bebygges, evt på hvilke vilkår dette kan gjøres.

6. Gran kommune ønsker at Fylkesmannen gjør en vurdering av om biotoptiltakene i planen likevel er tilstrekkelige, dersom området sør for Brødrene Eidsand (77/181, 77/189 og deler av 76/25)brukes som friområde.

7. Gran kommune ønsker foreløpig ikke å binde seg til størrelse på investeringsbeløp. NVE bes anslå usikkerhet på kostnadsoverslaget og ta høyde for kostnadene til gjenoppbygging av Orhagavegen bru i flomsikringskostnadene.

8. Flomtiltakene må være gode nok, komme tidsnok, ikke gjennomføres på bekostning av biologisk mangfold og utformingen må være slik at Brandbu sentrum fremdeles vil være et attraktivt tettsted.

2014: Løsningen ble sendt på høring

NVE sendte tiltaksplanen med den foreslåtte flomsikringsløsningen på høring sommeren 2014. Planen ble ikke vedtatt av Gran kommune, fordi det kom sterke motforestillinger mot høyden på flomverkene gjennom sentrum.

Senking av Vigga var ikke en del av planen og det medførte at flomvoller og murer ble mellom en–tre meter høye. Flomvollene ble også veldig brede på grunn av krav til styrke og tok mye plass.

2010–2014: Flomtiltakene tilpasses fisk og bunndyr i Vigga

For å imøtekomme Fylkesmannens innsigelse, satte Gran kommune i gang utredning av virkningene for storørreten og andre miljøforhold i Vigga.

Dette dannet grunnlag for reviderte flomtiltak, som berørte elvestrengen minst mulig. Dessverre ga dette høyere flomvoller og murer, noe som ikke var en god løsning for Brandbu sentrum.

2007–2008: Flomsonekart viste behov for flomsikring, men fylkesmannen hadde innsigelse til løsning

I 2007 overleverte NVE flomsonekart for Brandbu til Gran kommune. Dette kartet viste at det var behov for sikring mot flom i Brandbu sentrum.

I 2008 ble konsulentfirmaet Dr. Blasy - Dr. Øverland engasjert av NVE for å utarbeide et konseptforslag til mulige løsninger for flomsikring av Brandbu sentrum. Jobben ble ferdig senere samme år, og forslagene skulle være grunnlaget for en endelig plan for flomsikring.

Gran kommune utarbeidet forslag til reguleringsplan for Brandbu sentrum, basert på forslagene fra Dr. Blasy – Dr. Øverland, men fylkesmannen i Oppland hadde innsigelse til planen, fordi de mente at virkningene for storørreten i Vigga ikke var godt nok utredet. Reguleringsplanen ble derfor bare vedtatt for nord/østsiden av Storlinna.

2000–2004: Gran kommune søkte om bistand til flomsikring

Etter flom i Brandbu sentrum høsten 2000, sendte Gran kommune søknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om bistand til flomsikring.

I 2004 gjorde NVE flomberegninger for Vigga.

Jon Kvisberg
byggeleder, NVE
jonkvi@nve.no
93 44 83 82