Hopp til hovedinnholdet på siden

Omfattende grunnundersøkelser er gjort på tomta til nytt helse- og omsorgssenter

I formannskapsmøtet 30. april orienterte prosjektleder Geir Haugan om siste status i arbeidet med nytt helse- og omsorgssenter på Sagatangen.

Utsikt over Jarenvatnet fra Sagatangen

Bilde tatt 2019.Kred.: Kine Vik-Erstad/Gran kommune© Gran kommuneFoto: Kine Therese Vik-Erstad / Gran kommun

Utsikt over Jarenvatnet fra Sagatangen

Prosjektlederen deltok i møtet via nett. Han informerte først om at det er gjort omfattende grunnundersøkelser og at funnene er som forventet. 

– Undersøkelsene har vært grundig, det er viktig slik at entreprenørene vet hva de møter, forklarte Haugan.

Han opplyste videre at det er funnet noe alunskifer i grunnen, noe som ikke er uvanlig i Gran.

– Noe av denne alunskiferen har verdier som krever spesialbehandling, altså at det må enten kjøres bort eller pakkes inn og graves ned på området. Foreløpig ser det ut til at dette kun gjelder et begrenset område.

 

Forbereder bygget for velferdsteknologi

Haugan fortalte videre at prosjektledelsen har gått gjennom romløsningene og jobbet godt med brukerprosesser. Særlig når det gjelder spesialrom. De har også jobbet mye med tekniske føringer i bygget.

– Arbeidet med dette har resultert i at vi anbefaler to tekniske rom på tak. Store luftmengder er nødvendig i bygget, derfor er dette rasjonelt, forklarte han.

Det kom spørsmål fra politikerne om dette betyr at vi ikke kan bygge på med flere etasjer i framtida. 

 – Bygget i omsorgsdelen er fra før av utvidet med én etasje, det ble bestemt av kommunestyret. Vi har ikke tilrettelagt for videre utbygging i høyden. Da vil det bli en utfordring med tekniske rom, svarte Haugan.

Ordfører Randi Eek Thorsen la til at politikerne tidligere er blitt orientert om at bygget ikke bør ha flere etasjer enn hva det er lagt opp til nå, siden det bygges i massivtre. En ytterligere utvidelse kan eventuelt skje i forbindelse med et nytt bygg på tomta. 

Prosjektlederen fikk videre spørsmål om byggets tekniske løsninger, og forsikret om at bygget blir godt tilrettelagt for velferdsteknologi. En viktig del av dette er å tilrettelegge for god trådløs nettilgang i hele bygget.

 

 

Framdrift i prosjektet

– Forprosjektet går fram til vi er ferdige med anbudsdokumenter i midten av juni. Det er en stor mengde dokumenter som skal inn i anbudet til de ulike fagene som er representert, men vi er godt i gang, sa Geir Haugan.

Han forklarte at han har sjekket med ulike entreprenører hva som foretrekkes mellom en prekvalifisering sammenlignet med et åpent anbud. I en prekvalifisering setter kommunen som oppdragsgiver opp kvalifikasjonskrav som tilbyderne vurderes opp mot. Kommunen kan da velge ut et begrenset antall tilbydere som kan være med videre i konkurransen, ut fra kvalifikasjonskravene.

– Ut fra tilbakemeldingene jeg har fått, heller vi nok i retning av å anbefale en prekvalifisering. Da vil vi trolig ende opp med en fire–fem entreprenører det vil stå mellom, la prosjektlederen til.

Han håper å få inn anbud innen 18. september. Deretter vil det settes av tid til forberedelse og gjennomføring av forhandlinger, evaluering og karensperiode, mulig politisk sak i formannskapet 12. november og kommunestyret 26. november, før kontraktinngåelse i slutten av november. 

– Hvis alt går på skinner, kan vi signere kontrakt 27. november. Da kan vi legge opp til riving av eksisterende bygg på tomta i januar 2021 og oppstart av bygging i februar.

Det ble spurt om når prosjektlederen forventer at nytt helse- og omsorgssenter vil kunne stå ferdig. Geir svarte at det trolig trengs litt under to år på byggingen, slik at bygget vil kunne være klart for åpning rundt årsskiftet 2022–2023.

Prosjektleder Geir opplyste om at han håper å presentere en modell av bygget i neste formannskapsmøte, torsdag 4. juni. Møtet blir streamet på Gran kommunes nettsider.