Hopp til hovedinnholdet på siden

Rådyr må ikke fôres med kraftfôr!

Fallvilt i Lunner kommune har observert flere rådyr som er blitt fôret med kraftfôr, men det er ikke bra for de.

Roten - skulptur

Skulpturen Roten i vinterdraktKred.: Kari Møyner, Gran kommune© Foto: Kari Møyner / Gran kommune

Hvorfor skal du ikke gi de kraftfôr?

I noen tilfeller kan kraftfôr med lite protein benyttes, men dette forutsetter en tilvenningsperiode. Kraftfôr er svært kraftig kost for rådyr som i all hovedsak beiter fiberrike og generelt næringsfattig kvister, knopper og vekster på vinteren. Det er nå funnet flere rådyr som har dødd grunnet inntak av store mengder kraftfôr som sveller i magen deres.

Mange ønsker å hjelpe

Det er forståelig at du ønsker å hjelpe vilt som strever i krevende perioder, men det er viktig at du ikke setter i gang å fôre ville dyr uten tilstrekkelig med kunnskap om regelverket, sykdomsfaren eller hva slags mat viltet har behov for.

Landbrukskontoret hos oss får stadig inn meldinger om at folk ønsker å fôre rådyr grunnet vanskelige forhold og observasjoner av rådyr som oppholder seg i hager og generelt nær bebyggelsen. I utgangspunktet er det ikke lenger lov å drive fôring av ville hjortedyr. 

Ikke alle rådyr overlever vinteren

Det er helt naturlig at en del av rådyrstammen ikke overlever ved harde vintre. Det er som regel de svakeste dyra som dør, og det fører det til at sterke dyra kan formerer seg og fører genene sine videre. Dette gir på sikt en sunn og robust rådyrstamme. 

Vi vil unngå sykdommer

I 2016 ble det innført en ny forskrift ved navn «forskrift om tiltak for å begrense spredningen av Chronic wasting desease (CWD). CWD (også kalt skrantesjuke) er en smittsom sykdom som kan ramme hjortedyr som elg, hjort, rådyr og rein. Sykdommen har tidligere bare forekommet i USA, Canada og Sør-Korea. Symptomer er blant annet avmagring og unormal oppførsel. Sykdommen er alltid dødelig for dyrene.

Selv om det ikke er påvist hjortedyr med skrantesyke på Hadeland, er det viktig å ha en føre var holdning og unngå å samle hjortedyr på et mindre område.