Hopp til hovedinnholdet på siden

Hva har skjedd og hva skjer framover?

På denne siden kan du lese mer om hva vi har gjort så langt i arbeidet med ny barnehage- og skolestruktur, og hva vi skal gjøre framover.

Bedriftsbilder Brandbu barneskole høst 2021 -Kun til bruk i egne kanaler. HUSK krediering!

Illustrasjonsbilde skole. (kred.: Fotograf BT Stokke Foto: Bjørn Tore Stokke / Fotograf BT Stokke AS © Gran kommune)

Hva har skjedd så langt?

Her får du en oversikt over noe av arbeidet som er gjort så langt:

22. november 2024: Statsforvalteren har vurdert lovligheten av vedtaket

Kommunestyret vedtok ny barnehage- og skolestruktur i Gran kommune i sak 62/24, i sitt møte 30. mai i år. I juni sendte noen av kommunestyrets medlemmer inn krav om lovlighetskontroll av vedtaket. Saken ble behandlet av kommunestyret torsdag 29. august, hvor flertallet vedtok å opprettholde vedtaket fra mai. Som følge av dette, sendte Gran kommune saken over til Statsforvalteren i Innlandet - dette ble gjort 30. august.

Fredag 22. november mottok kommunen svar fra Statsforvalteren, hvor konklusjonen er at kommunestyrets vedtak er lovlig. Du kan lese mer om saken her: Vedtaket om ny barnehage- og skolestruktur er...

24. oktober 2024: Kommunestyret ble orientert om status for arbeidet med skolestruktur

I kommunestyremøtet 24. oktober ble politikerne orientert om status for arbeidet med ny skolestruktur. Ny barnehagestruktur vil de bli orientert om seinere.

I orienteringen fikk de høre om hvordan kommunen arbeider med å

  • forberede fordeling og flytting av elever fra skolene som skal legges ned
  • gjennomføre samtaler med alle ansatte ved skolene som skal legges ned, for å forberede overføring til nye tjenestesteder
  • se på trafikkforhold knyttet til ny skolestruktur

Oktober 2024: Har sett på trafikkforhold knyttet til ny skolestruktur

I løpet av oktober har vi i Gran kommune sett nærmere på hvordan trafikkforholdene vil være etter ny skolestruktur. Vi har blant annet sett på hvor vi kan lage naturlige samlingspunkter for på- og avstignings til buss. Vi har målt avstander fra de ulike skolene, for å kartlegge behovet for skoleskyss med ny struktur. I tillegg har vi vurdert trafikkfarlige veger.

September–oktober 2024: Fordeling av elever har vært tema i møter med FAU og SU

Fordeling av elever etter ny skolestruktur har vært et tema i FAU-møter og SU-møter ved alle barneskolene, utenom Bjoneroa. 

I tillegg har foreldre ved Moen og Sanne skoler blitt invitert til å svare på en digital spørreundersøkelse om fordeling av elever til nye skoler.

September–oktober 2024: Har gjennomført samtaler med ansatte

Ansatte innenfor HR har, sammen med enhetsleder for skole, gjennomført samtaler med hver enkelt ansatt ved Moen, Sanne og Grymyr skoler i løpet av september og oktober. 

I disse møtene har de ansatte fått dele sine tanker og ønsker for hvilken skole de ønsker å jobbe ved, etter at Moen, Sanne og Grymyr legges ned. Hver ansatt har fått satt opp tre ønsker om nytt tjenestested. 

Når vi skal bestemme hvilke ansatte som skal jobbe hvor, etter skolenedleggelsene, må vi se de ansattes ønsker i sammenheng med ansiennitet og behovet for kompetanse og spesialkompetanse ved de ulike skolene. Ansatte skal få beskjed om hva som blir deres nye arbeidssted med ny skolestruktur, i løpet av desember 2024.

19. september 2024: Forslag om skolekretsgrenser er ute på høring

I kommunestyremøtet 19. september, i sak 94/24, behandlet kommunestyret forslag til nye skolekretsgrenser i Gran kommune. Her er vedtaket fra møtet:

  1. Kommunestyret vedtar fritt skolevalg i barne- og ungdomsskoletrinnene.
  2. Kommunestyret vedtar at de nye skolekretsene fases inn med de som starter på 1. trinn fra høsten 2025.
  3. Forslag til nye skolekretser legges ut til offentlig ettersyn og sendes ut på høring til grunnskolens ansatte, elever og foresatte inkl. foresatte til neste års 1. klasseelever, og relevante fagforeninger. Høringsfristen settes til 07. november 2024. 

Forslaget er nå ute på høring, fram til 7. november 2024. Det betyr at du som innbygger kan si din mening om det. Etter høringsperioden skal kommunestyret behandle saken på nytt. 

Du kan lese forslaget til nye skolekretser i sakspapirene til kommunestyrets møte 19. september. Se vedlegg til sak 94/24.

Du kan se opptak av kommunestyremøtet via KommuneTV: Gran KommuneTV .

August 2024: Kommunestyret behandlet lovlighetskontroll

I kommunestyremøtet torsdag 29. august behandlet Gran kommunestyre lovlighetskontroll av vedtaket om ny barnehage- og skolestruktur, sak 62/24. Flertallet i kommunestyret stemte for å opprettholde vedtaket og sende saken over til Statsforvalteren i Innlandet for endelig behandling.
 

Du finner sakspapirene til møtet og protokoll i vår møtekalender på nett (se sak 80/24 - Ny barnehage- og skolestruktur - lovlighetskontroll): Møtekalender - Møter - Kommunestyremøte (29.08.2024) (360online.com)

Juni 2024: Gran kommune mottok krav om lovlighetskontroll

19. juni 2024 mottok Gran kommune krav om lovlighetskontroll av vedtaket om ny barnehage- og skolestruktur, sak 62/24 i kommunestyremøtet 30. mai.

Kravet oppfyller alle de formelle lovkravene om hvem som kan fremme det, frist og hva som kan kontrolleres, jamfør kommuneloven §§ 27-1 og 27-2. Kommunestyret må ta stilling til om vedtaket i sak 62/24 har blitt til på lovlig måte og har et lovlig innhold. Derfor får kommunestyret en sak om dette til behandling i august.

Mai 2024: Kommunestyret vedtok ny barnehage- og skolestruktur

I sitt møte torsdag 30. mai vedtok Gran kommunestyre ny barnehage- og skolestruktur. Her er kommunestyrets vedtak:

Skole: 

  1. Kommunestyret vedtar Hovedkonsept 1, 4 av 7 barneskoler beholdes. Grymyr, Sanne og Moen skoler legges ned. 
  2. Kommunestyret vedtar å innstille muligheten for fritt skolevalg inntil ny forskrift om kretsgrenser er vedtatt høsten 2024. 
  3. Kommunestyret vedtar at rådmannen kommer tilbake med sak angående etterbruk av skolebygg. 
  4. Kommunestyret ønsker ikke at kommunale skolebygg brukes til private skoleformål, og ber rådmannen igangsette et arbeid med omregulering av eventuelt nedlagte skoler/tomter. 
  5. Kommunestyret forutsetter at det legges stor vekt på å få til fleksible overgangsordninger ved gjennomføring av avvikling av skoler. Hensyn som å unngå å splitte eksisterende klasser så langt som mulig, at søsken kan gå på samme skole og trygging av skoleveg ved gjenværende skoler skal tillegges stor vekt. Det må tas høyde for at tiltak for å sikre en best mulig overgang for berørte elever vil kreve noe ressurser i første del av kommende økonomiplanperiode. 
  6. Det skal legges til rette for at alle elever fra Grymyr og Sanne krets som ønsker det skal kunne gå på Gran ungdomsskole i framtid. Fritt skolevalg opprettholdes i barne- og ungdomsskoletrinnene i Gran kommune etter at nye kretsgrenser er vedtatt. 

Barnehage: 

  1. Kommunestyret vedtar å legge ned Gran natur- og familiebarnehage avdeling Vesleskogen. Friluftstilbudet flyttes til Bjørklund barnehage. 
  2. Kommunestyret vedtar å samordne ledelsen i Bjoneroa barnehage og Bjoneroa skole. Rådmannen utreder muligheten for samlokalisering.
  3. Kommunestyret vedtar å videreføre barnehagedriften ved Grymyr oppvekstsenter selv om skolen legges ned.
     

Du kan se opptak fra møtet på nett, via KommuneTV.

April 2024: Rapporten er ferdigstilt og presentert for kommunestyret

Rapporten etter utredningen er ferdigstilt i april. Rapporten inneholder blant annet forslag til ny barnehage- og skolestruktur.

Kommunestyret fikk presentert rapporten i sitt møte torsdag 25. april. Det ble ikke vedtatt noe i dette møtet. Her legger vi opp til god tid mellom presentasjonen og kommunestyrets behandling av saken, som foregår 30. mai. Dette gir folk muligheten til å gi sine innspill til politikerne før de skal behandle saken.

Du finner opptak til møtet i kommunestyret og lenke til rapporten på denne siden: Rapporten om barnehage- og skolestruktur er ferdig

Mars 2024: Kommunestyret orienteres

I kommunestyremøtet 14. mars orienterte kommunalsjef for oppvekst, Mona Mikalsen, kommunestyret om status i prosjektet.

Vi vil fortsette arbeidet med å informere berørte parter ellers.

Mars 2024: Vi har vurdert konsekvenser og sammenstilt funn

I løpet av mars har vi vurdert og evaluert prissatte og ikke-prissatte konsekvenser i saken. 

Videre skal vi sammenstille det vi har funnet ut i løpet av prosessen og jobbe med å finne alternativer for ny barnehage- og skolestruktur. 

Februar 2024: Resultatene er oppsummert

I slutten av februar ble  resultatene fra medvirkningsmøtene i januar og den digitale undersøkelsen oppsummert. Politikerne ble orientert om saken. 

Oppsummeringen blir lagt ved sakspapirene til kommunestyret, når de skal behandle saken i mai.

8. februar 2024: Kommunestyret blir orientert om status

I kommunestyrets møte torsdag 8. februar skal kommunalsjef for oppvekst, Mona Mikalsen, orientere politikerne om status i prosjektet. 

Du kan følge møtet direkte på nett, via KommuneTV. I etterkant av møtet vil du også kunne se opptak av møtet der.

Februar 2024: Elever, foreldre og ansatte i skolen får svare på digital undersøkelse

I starten av februar får elever og ansatte mulighet til å svare på en digital undersøkelse på skolen. 

Foreldre til skoleelever får undersøkelsen tilsendt via Transponder. Undersøkelsen er anonym. 

Januar 2024: FAU og ansatte har deltatt i medvirkningsmøter

I løpet av januar har vi gjennomført medvirkningsmøter på alle de berørte skolene. Det var to–tre møter på hver skole, med FAU-ene og de ansatte.

I møtene har deltakerne fått informasjon om arbeidet og fått lov til å komme med innspill og har stilt spørsmål. Alle innspill tas med inn i arbeidet og får noe å si når vi skal vurdere alternativer for ny barnehage- og skolestruktur.

Referatene og presentasjonen fra møtene blir sendt til FAU og alle ansatte.

2023-2024: Flere flyktninger har kommet og kommer til Gran kommune

Gran kommune har bosatt flere flyktninger i 2023 og er bedt om å ta imot flere i 2024. Blant de som kan bli bosatt i 2024, er om lag 30 barn og unge. 

Dette påvirker kapasiteten i våre barnehager og skoler.

30. november 2023: Formannskapet ble orientert

I formannskapsmøtet 30. november orienterte kommunalsjef for oppvekst, Mona Mikalsen, politikerne om status for arbeidet med ny barnehage- og skolestruktur.

November 2023: Befaring på skolene

Norconsult er leid inn for å hjelpe til med utredningen av ny barnehage- og skolestruktur. I november var de på befaring på de fem barneskolene som er direkte berørt i saken; Moen, Jaren, Sanne, Grymyr og Fredheim. I tillegg var de på befaring hos de to nye barneskolene, Trintom og Brandbu, som vil få flere elever ved endret struktur.

Under befaringen så Norconsult blant annet på kapasitet og funksjonalitet i de ulike byggene.

November 2023: Politisk vedtak om barnehageplasser

Gran kommunestyre vedtok å tilby barnehageplass til barn uten lovfestet rett til plass. Dette betyr at vi får et større behov for barnehageplasser enn tidligere anslått, fordi vi må ha ledig kapasitet i løpet av året - når behovet melder seg.

Oktober 2023: Politikerne ble orientert

Politikerne ble informert om framdrift og plan for medvirkning videre, i formannskapsmøtet 5. oktober.

Mars-september 2023: Medvirkning blant ledere, medarbeidere og KFU

  • Vi har gjennomført informasjons- og dialogmøter med ledere i barnehage og skole, og medarbeidere i alle barneskolene som blir berørt.
  • Barnehage- og skolestruktur er fast på agendaen i møtene til kommunalt foreldreutvalg (KFU).
  • Barnehage- og skolestruktur har vært tema i rådmannens ledermøte, med alle ledere og tillitsvalgte i Gran kommune.

Desember 2022: Penger satt av til omstillingsarbeid

Budsjett og økonomiplan for 2023–2026 ble vedtatt av Gran kommunestyre i desember 2022. I planen står det blant annet at Gran kommune trenger å få færre kommunale bygg å drifte og vedlikeholde. Du kan lese budsjett og økonomiplan for 2023–2026 på nett (framsikt.net).

Videre i planen er det satt av penger i en tre-årsperiode, kalt “omstillingsmidler”, for at kommunen skal kunne jobbe med omstilling innen fire prioriterte områder. Ett av disse områdene handler om barnehage- og skolestruktur. 

2021: Tilstandsanalyse for skolebyggene ble gjennomført

Med bakgrunn i budsjett og økonomiplan 2023–2026 har Gran kommune gjennomført en tilstandsanalyse som viser hvilke behov vi har for å vedlikeholde og modernisere skolebyggene i kommunen. Du kan lese rapporten etter tilstandsanalysen via vår politiske møtekalender på nett.

Skoleledere og andre medarbeidere ble involvert i arbeidet.

Hva skjer framover?

Høst 2024: Følger opp vedtaket om ny barnehage- og skolestruktur

Fram til lovlighetskontrollen er ferdig behandlet, fortsetter Gran kommune arbeidet med å følge opp kommunestyrets vedtak fra 30. mai om ny barnehage- og skolestruktur. Dette er i tråd med gjeldende lovverk. 

Hvis kommunestyrets vedtak om ny struktur blir opprettholdt, vil det gå noe tid før endringen kan iverksettes. Det betyr at hvis de tre skolene skal legges ned, vil dette tidligst skje fra og med skolestart i august 2025.

Arbeidet kommunen er i gang med, innebærer å

  • planlegge prosess for å flytte ansatte til eventuelle nye arbeidssteder (i dette arbeidet vil både HR, oppvekstkontoret og fagforeningene bidra)
  • lage plan for å bygge fellesskap og kultur for elever, ansatte og foreldre i de “nye” skolene, for eksempel legge opp til felles elevdager, plandager for ansatte og lignende
  • forberede arbeidet med å fordele og flytte elever til nye skoler

Ofte stilte spørsmål om barnehage- og skolestruktur

Kommunedelplan oppvekst (framsikt.net)